NU aruncati banii pe haine – sfat al unui designer roman.

Florin Dobre, un designer vestimentar de succes din România, a scris un eseu în care vorbește despre el, despre meseria lui și despre țara noastrã, care face furori pe internet.
Acesta spune cã, pe vremuri, românii știau sã se îmbrace corect și frumos, deși nu cunoșteau prea multe despre modã.
“Pe vremuri, la Constanța, când eram mic, tata, unchii mei și oamenii de pe falezã, adicã oameni care nu se pricepeau deloc la modã, când ieșeau din casã aveau toți pantalonii la dungã și cãmașa cãlcatã. Acum dacã mergi, au toți tricouri de la supermarket. E o micã diferențã. Dacã vedem o fotografie din anii ’80 și una de acum, o sã fim dezamãgiți. Pentru cã nu ne mai spãlãm și nu ne mai cãlcãm cãmãșile, însã ne punem tricouri. Înainte lumea se îmbrãca corect”, a scris el pe siteul The Essence of Style.
Florin Dobre susține cã românii au o comoarã și aceea e cã încã mai avem țãrani. Designerul susține cã putem învãța foarte mult de la țãrani.
“Un alt lucru pe care noi românii trebuie sã-l apreciem l-am realizat când m-am întors de la Florența și m-am dus direct în piațã. M-am bucurat cã noi încã mai avem țãrani. Ei nu mai au țãrani. Trebuie sã respectãm chestia asta și sã ne dãm seama cât de important e sã îi avem și cât de important e ca oamenii de la țarã sã nu-și punã termopane, sã rãmânã țãrani. E cel mai frumos lucru. Prințul Charles din cauza asta s-a mutat în România, cã a vãzut țãrani. Oriunde te duci, țãranii au dispãrut. Cei mai frumoși oameni sunt țãranii. Au o filosofie mult mai simplã de la care putem sã învãțãm foarte mult. De aceea este foarte frumoasã România”, susține Florin Dobre.
Despre credința ortodoxã, Florin Dobre spune cã este “cea mai purã și adevãratã religie” și cã tinerii au șansa de a o cãuta și în alte pãrți decât în știrile de scandal.
“Avem cea mai purã și adevãratã religie, cea ortodoxã și ar fi bine sã nu ne lãsãm influențați de presã și de cei care vor sã ne manipuleze. Acum noi, tinerii, avem șansa de a o cãuta la adevãrata ei valoare și în adevãratul ei sens, nu în știrile de la ora 5. O putem gãsi în desãvârșire la Siluan, o putem aprofunda din lectura lui Savatie Bastovoi, o putem ”atinge” în adevãrata ei fire urmãrind marii inițiați ai ei, ca Rafail Noica, Paisie Agioritul și mulți mulți bãtrânei care au o înãlțime în plus fațã de filosofiile lui Platon, psihonebuniile lui Freud, țãcãnelile lui Nietsche sau noua ”științã”, fosta religie a ”marilor” inițiați asiatici… Zen, spun ei, sãrmanii!”, afirmã Florin Dobre.
Acesta îi sfãtuiește pe tineri sã nu fie obsedați de haine.
“Sfatul meu cãtre tinerii interesați de ei ar fi sã nu cadã în plasã, în plasa hainelor. Sã nu fugã dupã ele, sã nu arunce cu mulți bani pe ele. Cu banii poți face lucruri mult mai importante și mai frumoase. E foarte bine sã știi sã te îmbraci corect pentru cã ai multe avantaje: la un interviu, în cercul de prieteni, pe stradã, cu o fatã. Însã nu pune accent pe haine ca sã-ți bați joc de fete. Pentru cã în momentul în care arãți bine, dacã ai un corp frumos, o minte strãlucitã și te îmbraci și bine, s-ar putea sã se îndrãgosteascã mai multe fete de tine. Nu-ți bate joc de ele”, îndeamnã Florin Dobre.
Designerul spune cã bãrbații trebuie sã fie bãrbați și sã se comporte în acest sens.
“Trebuie sã învãțãm sã fim bãrbați, pentru cã am observat cã, de când nu se mai face armata, bãrbații devin bãieți și bãieții devin fetițe. Și ãsta e motivul pentru care unii au început sã poarte fuste și se epileazã pe picioare. Trebuie sã avem mare grijã la asta. Dis de dimineațã trebuie sã se vadã ziua noastrã, sã facem patul, sã ne rugãm, sã facem mișcare, ca sã începem ziua ca bãrbații adevãrați, nu cu țigara în gurã. Ca sã înveți drumul corect trebuie sã știi așa: 1. Dumnezeu; 2. Sport pentru sãnãtate trupeascã și mentalã; 3. Urmeazã-ți pasiunea, oricare ar fi ea: strungar, tâmplar, croitor, șofer de taxi”, scrie Florin Dobre.
Tânãrul afirmã cã gãsirea unui preot duhovnic i-a schimbat viața.
“Am ajuns la un moment dat într-o perioadã a vieții când aveam prezentãri, aveam totul pus la punct și totuși mã rodea ceva. Mã întrebam: ” De ce nu sunt fericit? Am tot, de ce nu sunt fericit?” – nu aveam duhovnic. În momentul în care am gãsit un duhovnic s-au spart toți bolovanii și pietroaiele din mine. Am început sã-mi recapãt forța din tinerețe. Eu am ținut post de la 5 ani pânã la 25 de ani. Mi-am dat seama cã postul e de fapt disciplinã. De la 25 la 35 de ani nu am mai ținut. Și se pierduse totul. Cazi mult mai ușor în ispitã. În momentul în care am început din nou sã țin post, am reînceput sã-mi gãsesc tinerețea. Nu e nicio diferențã între un om de 20 de ani și unul de 40. Este poate doar mai înțelept. Dar fizic, intelectual, moral, nu poți fi foarte diferit. Postul îți dã o altã ordine. Îți limpezește sufletul. Noi nu ne luãm niciodatã în calcul sufletul pentru cã nu îl conștientizãm. Cum adicã sufletul ? E ceva în noi acolo care se numește suflet. Mintea noastrã, cea cu care gândim, este foarte bine închegatã cu sufletul. Și dacã nu știi cum sã-l ajuți, te dãrâmã. Din cauza asta vedem milionari care au cãzut în piscinã, dar în piscinã nu era apã. Și ei știau lucrul acesta. Iar noi ne gândim: “Bãi, dar de ce? Ce îi lipsea?” – nu îi lipsea nimic, dar pietrele pe care le-a pus în sufletul lui l-au dus în jos și l-au fãcut sã recurgã la gestul respectiv. În momentul în care reușești sã gãsești un duhovnic e mult mai greu sã cazi în greșeli fatale pentru tine și familie. Postul îți dã disciplinã. Nu te mai controleazã un sandviș sau o ciocolatã. Nu-ți mai spune o ciocolatã “Mãnâncã-mã!”. Atunci tu iei decizia și spui “Nu vreau sã mãnânc ciocolata asta!”. Îți dã tãrie, îți întãrește caracterul, te face un sportiv chiar dacã nu ești unul. Iar sportul e un lucru minunat”, scrie Florin Dobre.

Articole HOT

Business Texin
f
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

black

Black Winter Fashion On Charles Bridge

city

Walking On San Francisco Street Alone

girl

Woman Enjoying Grossglockner High Alpine Road in Austria

Știri

Business Texin
d
dress

Woman Wearing Red Dress-Holding Turned On String lights

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

2
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

3
fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

4
black

Black Winter Fashion On Charles Bridge