Important pentru exportatori si producatori in sistem Lohn

Implementarea IFRS va elibera în piațã circa un miliard de euro pânã la sfârșitul lunii martie, fapt care va conduce la aprecierea leului pânã la nivelul de 4 lei pentru un euro.
Efectul clar al implementãrii normelor internaționale de contabilitate, IFRS, pentru sistemul bancar din România va fi trecerea de la sistemul de provizionare a creditelor neperformante de la RAS la IFRS, ceea ce va permite eliberarea unei sume considerabile de valutã în piațã, fapt recunoscut și de raportul de stabilitate BNR 2011.
„Trecerea la IFRS poate genera un impact asupra determinãrii cerințelor de capital pentru riscul de credit prin eliberarea de provizioane“, spune Iancu Guda, macro­economic analyst Coface Romania. La ora actualã, regulamentul BNR permite diminuarea provizionului pentru creditele cu restanþe la platã doar în limita a 25% din valoarea garanțiilor, pe când standardele IFRS permit diminuarea expunerii cu întreaga valoare de piaþã a garanþiei.
Este vorba de un diferențial de 75% din valoarea garanțiilor aferente creditelor neperformante, fapt care va conduce la o eliberare suplimentarã de capital, determinând creșterea activului net în valutã. Pentru a se încadra în limitele reglementate, instituțiile de credit vor fi nevoite sã recurgã la vânzarea de valutã, antrenând potențiale efecte asupra pieței valutare, prin presiunile exercitate asupra cursului de schimb.
Provizioane de circa 7 miliarde de euro
Conform BNR, la finele anului trecut, bãncile constituiserã provizioane în sumã de aproape 24 de miliarde de lei (5,6 miliarde euro) și peste 30 de miliarde de lei în primele trei trimestre din 2011. Dupã cum subliniazã Iancu Guda, o serie de bãnci ºi-au vândut parte din portofoliul de credite neperformante negarantate în anul 2010. Conform Asociației de Management al Creanțelor Comerciale (AMCC), volumul creanțelor cesionate în 2010 s-a ridicat la aproximativ 530 milioane de euro. „Diferențele cu cheltuielile cu provizioanele pentru deprecierea creditelor între cele douã sisteme RAS – IFRS rãmân semnificative, dar în ultimii doi ani de zile se observã o tendințã de diminuare a diferenței dintre cele douã sisteme, odatã cu deteriorarea portofoliilor, precizeazã Guda.
Conform raportului de stabilitate pe 2011, BNR poate avea în vedere introducerea de filtre prudențiale suplimentare în momentul tranziției la IFRS. Reprezentanții bãncii centrale au refuzat însã sã furnizeze orice fel de informații sau puncte de vedere și nu au anunțat nimic în acest sens.
Deprecieri importante pentru euro
În concluzie, provizioanele totalizau 30 de miliarde de lei (6,8 miliarde de euro) dupã primele trei trimestre din 2011. Per total sistem, ponderea creditelor în valutã este de 60%, iar volumul creditelor restante de 18% din totalul creditelor acordate. Potrivit acestor date, în linii mari, diferențialul care va fi eliberat de la data de 1 ianuarie 2012 (intrarea în vigoare a IFRS) din provizioane poate fi cuprins între 0,9 și 1,4 miliarde de euro, probabil un miliard de euro, dacã luãm în considerare cã nu toate creditele sunt garantate. Problema este cã, potrivit reglementãrilor BNR, bãncile comerciale nu au voie sã rãmânã cu mai mult de 20% din capitalurile proprii în poziții deschise pe valutã mai mult de trei luni (situație identicã cu aceea din octombrie 2008 – celebrul atac asupra leului).
Din acest motiv, în primele trei luni ale anului viitor, va trebui ca bãncile comerciale sã vândã acest surplus de valutã. Presiunea creatã pe curs va conduce de astã datã la aprecierea leului, și nu la deprecierea lui, cum s-a întâmplat în toamna lui 2008. Atunci, BNR a intervenit în piațã cu jumãtate de miliard de euro, și cursul a fost reechilibrat prin scãderea cu 33 de bani, de la aproape 4 lei la 3,67 lei pentru un euro. Sumele fiind relativ similare, în primul trimestru am putea avea o apreciere a leului de pânã la 4 – 4,1 lei pentru un euro. Astfel, în 2012 am putea avea un curs mediu de 4,15 lei pentru un euro, cu un maxim de 4,4 lei și un minim de 4 lei pentru un euro.

Articole HOT

Business Texin
f
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

black

Black Winter Fashion On Charles Bridge

city

Walking On San Francisco Street Alone

girl

Woman Enjoying Grossglockner High Alpine Road in Austria

Știri

Business Texin
d
dress

Woman Wearing Red Dress-Holding Turned On String lights

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

2
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

3
fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

4
black

Black Winter Fashion On Charles Bridge