Euro inregistreaza un nou record in fata leului

Leul a pierdut, ieri, aproape 5 bani (1,32%) in fata monedei europene pina la 3,7106 lei/euro, potrivit datelor afisate de banca centrala, ca urmare a cererii mari de valuta in schimbul leilor, pe fondul inmultirii datelor negative despre economia romaneasca, sustin dealerii.
Bancile tranzactionau un euro cu 3,6850 lei in deschiderea sedintei valutare de luni, dupa care moneda nationala a pierdut treptat 4 bani pina la 3,7240 lei/euro, in decurs de mai putin de o ora. Ulterior, leul si-a revenit usor pina la 3,69 lei/euro, dar dupa ora 10:30 si-a reluat deprecierea fata de moneda europeana pina la 3,7135 lei/euro, iar la 14:05, euro era cotat la 3,7110-3,7160 lei.
\”Piata a continuat sa fie predominata de ordine de cumparare de valuta, mai ales ca investitorii straini au inceput sa se uite mai atent la economia Romaniei, inca de la sfirsitul anului trecut\”, a spus dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle.
Cursul afisat luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,7106 lei/euro, descrie o depreciere a monedei nationale cu aproape 5 bani (1,32%) fata de euro, de la 3,6621 lei/euro, cit era vineri. Cursul nu a mai atins acest nivel din 5 februarie 2007, cind banca centrala a fisat un curs de referinta de 3,7283 lei/euro.
Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat de la 1,4782 la 1,4914 dolari/euro, iar la 13:50, ora Romaniei, euro era cotat la 1,4911 dolari/euro. Cursul afisat luni de banca centrala arata o depreciere a monedei nationale cu peste un ban (0,47%) fata de dolar, de la 2,4788 lei/dolar, cit era vineri, la 2,4904 lei/dolar. Efectele deprecierii puternice a monedei nationale se vor simti in special in buzunarele persoanelor care au imprumuturi in valuta.
De exemplu, o familie care are o rata lunara de 200 de euro si care platea in lei la inceputul lui noiembrie 660 lei, vor achita la cursul de ieri circa 740 lei, adica cu 80 lei mai mult. Caderea euro va afecta se va vedea si la plata abonamentelor la mobil. In plus, si produselor din import se vor scumpi. Totusi, exportatorii vor avea de cistigat din aceasta miscare a monedei nationale.
Astazi piata va urmari cu atentie datele publicate de Statistica privind evolutia contului curent. Deteriorarea rapida a acestui indicator pe parcursul anului trecut reprezinta unul dintre principalele argumente pentru deprecierea leului.
Barclays, una dintre cele mai puternice banci londoneze, a publicat la sfarsitul saptamanii trecute o analiza potrivit careia leul este supus in continuare unor presiuni de depreciere, invocand reticenta investitorilor financiari fata de economiile care se bazeaza pe indatorarea externa pentru a-si acoperi deficitele de cont curent. Totusi, analistii englezi vad o limita pentru cresterea cursului la 3,8 lei pentru un euro, pe fondul unor masuri din partea BNR.
In timp ce investitorii straini detin plasamente de circa 3,6 miliarde de euro pe piata locala, rezervele valutare ale BNR trec de 25 de miliarde de euro, astfel ca banca centrala poate corecta o evolutie ingrijoratoare a cursului.
PwC: 86% din firme dau salarii in lei
Printre castigatorii deprecierii monedei nationale s-ar putea numara angajatii, din ce in ce mai putini, care primesc salariile in euro. Astfel, daca in 2004 mai putin de jumatate din companiile participante la studiul salarial Paywell realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC) negociau salariile in lei, ponderea acestora a crescut constant in ultimii ani, ajungand la 86% in 2007. \”In acelasi timp, majoritatea companiillor care negociaza salariile in valuta au stabilit un curs fix de referinta pe care il modifica anual\”, spune Oana Munteanu, senior consultant in cadrul PwC.

Articole HOT

Business Texin
f
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

black

Black Winter Fashion On Charles Bridge

city

Walking On San Francisco Street Alone

girl

Woman Enjoying Grossglockner High Alpine Road in Austria

Știri

Business Texin
d
dress

Woman Wearing Red Dress-Holding Turned On String lights

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

2
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

3
fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

4
black

Black Winter Fashion On Charles Bridge