Dolce&Gabbana, Firme Fantoma, Frauda 1 miliard de euro

Peste 3.000 de salariaþi, 250 de magazine în 40 de þãri, o cifrã de afaceri de aproximativ 1 miliard de euro în anul fiscal 2011/ 2012, clienþi celebri, printre care se numãrã Beyonce ºi Madonna…
Un brand de lux atât de popular în întreaga lume, încât mulþi nici nu mai ºtiu de unde a pornit totul, important fiind doar sã poarte “ceva de firmã”. În prezent a devenit deja de notorietate cã designerii vestimentari Domenico Dolce ºi Stefano Gabbana au fost condamnaþi la un an ºi opt luni de închisoare de un tribunal din Milano, pentru evaziune fiscalã.
Firme-fantomã
Au fost gãsiþi vinovaþi pentru cã nu ºi-au declarat venituri de peste 1 miliard de euro. Procurorii au arãtat cã cei doi au încercat sã treacã neobservatã imensa sumã.
Problemele celor doi sunt departe însã de a fi de datã recentã, stiliºtii respingând de-a lungul timpului sistematic acuzatiile care le-au fost aduse. Încã din luna mai anul acesta se vehicula faptul cã vor merge la închisoare: “Sunt acuzaþi de fraudã fiscalã prin intermediul unei serii de firme-fantomã, inclusiv Gado (un acronim al numelor lor de familie) din Luxemburg, în 2004 ºi 2005, cãrora le-au încredinþat controlul asupra mãrcilor din grupul lor, cu scopul de a evita fiscul italian, în condiþiile în care acele firme erau în realitate administrate din Italia”, nota presa italianã. \”Ei sunt aceia care au profitat cel mai mult de pe urma acestei operaþiuni financiare. Gado era o firma artificialã, al cãrei obiectiv era realizarea unui avantaj fiscal, care în cele din urmã a fost obþinut\”, a declarat procurorul Gaetano Ruta, citat de agenþia de presã Ansa.
Sunt împãrþite
Comentariile ºi controversele sunt împãrþite în ceea ce priveºte scandalul legat de Dolce&Gabbana. Mulþi sunt de pãrere cã existã lucruri care depãºesc graniþele afiºãrii la vedere a mãrcii D&G. În anul 1982, italienii Domenico Dolce ºi Stefano Gabbana puneau bazele casei de modã care le reuneºte numele de familie: Dolce&Gabbana. Prima lor colecþie a fost prezentatã în 1985. A urmat apoi deschiderea unor showroom-uri în Milano, Tokyo, Hong Kong, New York, iar in 1989, brandul a introdus linii de lenjerie ºi de beachwear, urmate apoi de prima colecþie dedicatã bãrbaþilor, în 1991. Brandul va introduce o linie mai accesibilã care poartã numele de D&G, astfel brandul fiind divizat: Dolce&Gabbana, haine cu semnãtura designerilor, ºi D&G, o linie tip retail care se adreseazã unei mase mai mari de consumatori.
Relaþie amoroasã
În timp, cei doi ºi-au dedicat colecþiile atât femeilor, cât ºi bãrbaþilor “care nu se tem sã fie sexy”, dupã cum au declarat de-a lungul timpului designerii. De-a lungul carierei, designerii au reinterpretat anumite stereotipuri blamate de societate, dându-le un nou suflu.
De exemplu, Madonna s-a \”mulat\” pe anumite creaþii Dolce&Gabbana, alese pentru a atrage atenþia. O mare parte din inspiraþia din spatele colecþiilor brandului este gãsitã în cinematografie, având muze precum Sophia Loren sau Gina Lollobrigida. Item-uri precum corsetul din satin, ciorapii din plasã, ciorapi cu portjartier sau lenjeria tip baby-doll au fost reinterpretate ºi propuse într-o formã classy, cu un accent glam. Desigur, mai ales lumea modei nu putea rata \”bârfele\” despre homosexualitatea celor doi. În afara de colaborarea profesionalã între cei doi s-a înfiripat ºi o relaþie amoroasã, care a durat mai bine de 20 de ani! La începutul anului 2005 cuplul s-a destrãmat, dar relaþia profesionalã a rãmas.
Se canibalizau
Când Domenico Dolce ºi Stefano Gabbana au decis sã închidã linia D&G s-a spus cã “miºcarea” a fost cauzatã de criza financiarã, ºi de faptul cã linia tinereascã D&G avea preþuri doar sensibil mai mici faþã de linia principalã, Dolce&Gabbana. “În vremuri de crizã, marile branduri iau mãsuri drastic”, a fost motivaþia firmei. Analiºtii însã au început sã vorbeascã despre problemele din trecut cu fiscul ºi cu creditorii. Conform analiºtilor, se pare cã cele doua linii se canibalizau, întrucât diferenþa de preþ dintre ele era sensibilã. Decizia de închidere i-a surprins pe mulþi, în special cã D&G mergea foarte bine în Asia ºi Rusia.
ªic, scandalos, extravagant
O provocare pentru cei doi designeri a constituit-o fulminanta apariþie în revista Prestige, numãrul din Hong Kong pe luna noiembrie 2011. Imagini realizate de cãtre celebrul fotograf \”de modã ºi la modã\” Giuliano Bekor, într-o locaþie superbã – The China Club, Beijing/China, ºi \”decor\” considerat de unele voci drept \”ºic, scandalos, extravagant\” (respectiv, în jurul celor doi designeri \”se învârt\” bãrbaþi asiatici, îmbrãcaþi cu stil ºi dezbrãcaþi la fel). O altã provocare a constituit-o colecþia toamnã/iarnã 2012-2013, care le-a avut în centrul atenþiei pe Monica Bellucci ºi modelele Bianca Balti ºi Bianca Brandolini, într-un pictorial spectaculos. Analiºtii au vorbit despre faptul cã Domenico Dolce ºi Stefano Gabbana au încercat prin aceste douã “demonstraþii de forþã” sã arate cã nu au probleme ºi cã nu vor sã se predea vremurilor tot mai austere, intenþionând o extindere cât mai…profitabilã pe tãrâm asiatic. Iatã însã cã socoteala de acasã nu s-a potrivit cu cea din târg. În final au ajuns la închisoare, iar o parte a presei italiene vorbeºte despre “reglãri de conturi” în lumea modei, care a devenit mai mult decât “o chestiune de imagine, ori de marketing\”.

Articole HOT

Business Texin
f
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

black

Black Winter Fashion On Charles Bridge

city

Walking On San Francisco Street Alone

girl

Woman Enjoying Grossglockner High Alpine Road in Austria

Știri

Business Texin
d
dress

Woman Wearing Red Dress-Holding Turned On String lights

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

2
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

3
fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

4
black

Black Winter Fashion On Charles Bridge