Costumele de SATU MARE mai sunt un Brand?

Producatorii satmareni de imbracaminte sunt sufocati de importurile ieftine si de slaba calitate aduse din Turcia sau China. Atelierele mici, cele corecte, nu mai rezista pe piata, iar firmele isi pierd clientii cu venituri mici. Vanzarile din primul trimestru au fost foarte mici.
Costumele de Satu Mare – bine vazute in Ardeal.
Producatorii de imbracaminte din Satu Mare sunt cel mai bine vazuti si cumparati in Ardeal. Marcile satmarene pot fi intalnite in marile magazine de haine din Ardeal, unde se vand chiar mai bine decat in Satu Mare.(sunt producatori care nu vand in Satu Mare). In ultima vreme, producatorii trebuie sa faca fata insa importurilor ieftine si evident sa faca fata unei concurente neloiale izvorata chiar din randul lor a celor care produc in Satu Mare. Daca firmele importante din Satu Mare mai tin la calitate, pentru a se adapta noilor conditii, atelierele mici au inceput sa produca haine de o calitate indoielnica, afectind oarecum renumele de “imbracaminte de Satu Mare”.
De curand am facut o vizita firmelor din Satu Mare, evident nu am reusit sa ii intalnesc pe toti cei care mi-am propus, dar voi reveni pe meleagurile satamarene.
Producatorii din Satu Mare se impart in doua categorii: producatori in sistem lohn dar si producatori pentru piata interna. Putini sunt cei care se includ in ambele categorii.
Pentru piata interna, insa lucrurile nu stau deloc bine, am intalnit companii care se descurca greu.
Desi costumele de Satu Mare sunt distribuite in mai toata tara, constatam ca piata Bucurestiului nu prea este acoperita, aici vina este impartita cred eu, sunt producatori care nu agreeaza stilul de business al magazinelor bucurestene, in sensul ca au fost inselati de mai multe ori si sunt acum foarte precauti, dar trebuie sa recunoastem ca si unii producatori au partea lor de vina, deoarece colectiile lor nu sunt tocmai in tedinte. In vizitele facute am observat ca nu exista o strategie bine definita, carei categorii de consumatori ma adresez? ce poarta acestia?. Tesaturile nu intodeauna se ridica la nivelul de calitate dorit. Este foarte dificil sa produci in Satu Mare, si sa nu iti stie si concurenta produsul, si nici nu apuci sa il produci, caci déjà trece cineva Somesul cu un produs fabricat dupa tiparul tau.
Sorina Tulan, manager Inedit Fashion, ne-a declarat: “ M-am obisnuit déjà cu acest fenomen, atunci cand aflu ca cineva imi copie modelul, SCHIMB, fac alt model, in companie am designeri, care tot timpul lucreaza la noi modele.”
Istvan Merkly, manager Blody Impex, “ Merg in Ungaria sa ma aprovizionez cu tesaturi, caci nu putem produce toti din Satu Mare cu tesatura de la acelasi importator”. Domnul Merkly, a investit intr-un system CAD, si-ar fi dorit un sistem de la Lectra, dar nu si l-a putut permite, asa ca a ales un alt furnizor cu o solutie mai ieftina, dar si asa are o nemultumire “ am avut o fata pe care am invatat-o, au venit cei de la sistemul CAD, au stat aici vreo 2 saptamani, timp in care am implementat si invatat cum functioneaza, la ceva timp dupa aceea, fata pe care am invatat-o, a plecat la o alta firma din Satu Mare care si-a luat sistem nou, ce stiu eu, a primit cu 100 de lei in plus fata de ce primea de la noi”.
Tot in Satu Mare am intalnit si pe Ciprian Craciun, managerul companiei Spencer, companie aflata in dezvoltare, deschizandu-si in ultima vreme cateva magazine, in judetele invecinate. Domnul Craciun, este inginer textilist de meserie, si pasiunea lui este de a crea tipare! Managerul Spencer este deschis sa colaboreze si cu firme din Satu Mare pe acest domeniu, dorind sa impartaseasca din experienta sa.
LCT Collection, o alta companie aflata in crestere de piata, va lansa in curand si o noua gama de lux. Noi avem destule magazine cu care lucram si am constatat ca ar fi nevoie de o gama de costume destinate unui public mai pretentios, consideram ca noul segment de business ales, este exact de ce avea nevoie LCT pentru a creste frumos (nota redactiei: exact ca brazii din curtea fabricii) a declarat Claudiu Biscan, managerul de vanzari al companiei LCT Collection.
Sunt companii care incearca sa supravietuiesca, sa razbata. Producatorii mari au cote de piata bine stabilite ( Diasim, Inedit, Expresiv, LCT, Sentierri, Adalin, Sabin & Co etc.), numai ca acestia au de infruntat o concurenta chiar neloiala a unor producatori mici. Acestia in ateliere mici cu 3-4 croitori produc costume nu diferite dar folosind materie prima si forta de munca nu tocmai fiscalizata, evident ca si vanzarea se face in magazine din tara tot la fel! Atunci cum poate sa faca fata producatorul sa zicem mai consacrat cand un asa zis-ul concurent este mult sub pretul sau.
Apoi in opinia mea o alta problema a producatorilor satamareni, o vad ca fiind DISTRIBUTIA. Imaginati-va 4 iesiri din Satu Mare ( spre Baia Mare, spre ZALAU-CLUJ, spre Oradea si spre Ungaria), pe aceste artere vei vedea divese dubite cu “Marfa”, se consuma o groaza de resurse ca sa ajunga in tara la magazine! Dar daca cineva si-ar uni eforturile si ar aparea o firma de distribuitie , care sa functioneze corect si nepartinitor, care sa cumpere produsele de la producatori si sa isi asume distribuitia nu ar fi mai bine pentru producatorii satmareni? Am intalnit cazuri in care agentul firmei din Satu Mare a plecat sa distribuie produse la magazinele cu care are colaborare, avea si de incasat bani de la aceste magazine, dar cand a ajuns la Galati a sunat la sediu pentru a cere bani, caci nu mai avea nici de combustil pentru continuarea depalsarii, magazinele nu au achitat datoriile scadente.
Noi, cei de la Businesstexin am tot afirmat ca e nevoie ca in Romania sa implementam un sistem FUNCTIONAL al MODEI, din care atat producatorii cat si comerciantii sa aiba de catigat. Asadar notati-va 25-28 septembrie 2013, vom da startul acestui sistem – RFTB (Romania Fashion Trends & Brands) la Bucuresti. Cu cat participam mai multi cu atat vom implementa mai repede un sistem care in occident functioneaza de foarte multi zeci de ani. A functionat si la noi in perioada anilor 90. Acum trebuie sa il repunem in miscare, astfel irosim timp,resurse si bani!
Lucian Diaconu

Articole HOT

Business Texin
f
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

black

Black Winter Fashion On Charles Bridge

city

Walking On San Francisco Street Alone

girl

Woman Enjoying Grossglockner High Alpine Road in Austria

Știri

Business Texin
d
dress

Woman Wearing Red Dress-Holding Turned On String lights

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

2
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

3
fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

4
black

Black Winter Fashion On Charles Bridge