Cluj Fashion Week s-a anulat.

Dupa prima zi de actiuni ratate, Cluj Fashion Week II s-a anulat. Ramane insa o intrebare. Ce este de fapt CFW, inconstienta sau inselaciune sau poate amandoua la un loc?!
Dupa un razboi al orgoliilor, comunicatelor si ambitiilor organizatorice, ceea ce a inceput sub denumirea de Cluj Fashion Week s-a despartit in doua: CFW – Chiver si FNMLC (sau FNMLB, in varianta 2) – Galatescu. In final, din doua evenimente anuntate pentru luna noiembrie, am ramas cu doua evenimente anulate. Moda romaneasca a primit sec un pumn in gura si, ce e cel mai grav, tocmai suntem pe cale sa devenim paria fashion-ului international.
Pentru cei mai naivi si inconstienti, prima editie s-a chemat o reusita, acestia uitand in mod inexplicabil si in mai putin de o luna de zile umilintele la care au fost supusi. Astfel,
sub pretextul ca \”trebuie sa ii intelegem si sa ii iertam ca sunt la inceput\”, am lasat sa se perpetueze o anomalie care acum a devenit o tumoare maligna pe sufletul modei romanesti. Cum se poate numi o reusita o editie a unui eveniment in urma caruia raman neplatite facturi de multe sute de milioane de lei si multi oameni pagubiti care acuza falsuri si ameninta cu procese penale? Cum poti sa numesti o reusita o editie in care totul a fost o debandada organizatorica si o inselaciune de prima mana? La aceasta au contribuit dimpreuna, cot la cot, cei care s-au numit organizatori ai Cluj Fashion Week, Calin Mihai Chiver si Alin Galatescu.
Prima editie a evenimentului numit CFW I a pornit cu decalaje orare, cu locatii care habar nu aveau ca sunt gazde de workshop-uri sau expozitii, cu podiumuri improvizate si cu neachitari de onorarii. Diane Pernet, invitata CFW, a plecat din Cluj jurand ca nu mai vrea sa auda de aceasta manifestare si ducand cu ea mai departe mesajul ca la noi totul e o catastrofa de care nu mai doreste sa isi lege numele. Personal am incercat sa vorbesc cu ea si mi s-a raspuns ca Doamna Pernet nu mai vrea sa auda de Romania si ca nu doreste ca numele ei sa mai fie folosit drept garantie in nimic din ce are legatura cu moda romaneasca. Tot la prima si fenomenala editie CFW, Mary Jensen – una dintre cele mai cunoscute fotografe de podium din lume, a fost umilita prin modul in care organizatorii, Alin Galatescu si Calin Chiver, au inteles sa ii onoreze munca si prezenta, expunandu-i fotografiile dedicate lui Alexander McQueen atarnate cu ace (sau scotch, imi scapa amanuntul) pe o draperie de culise, in timp ce in holul hotelului unde avea loc evenimentul tronau fotografii ale unor nume romanesti. Urmare a tratamentului deosebit de care a avut parte, Mary Jensen a hotarat sa depuna plangere internationala impotriva celor care au organizat CFW. Pe langa toate, intr-un \”tur de forta\” numit ilar fashion week si eveniment de lifestyle am reusit doar sa admiram cum mocheta intinsa pe post de podium s-a valurit creand probleme manechinelor, iar presa a constatat ca nu are nimic la dispozitie, nici program, nici comunicate, nici mape de sala si nici macar un birou de presa de unde sa poata transmite. Am alergat intre n locatii, asteptand de fiecare data ca gazdele sa ia cunostinta de faptul ca acolo se tine un ceva pe post de actiune in cadrul unui festival. Iar in final, dupa nenumarate aventuri care s-au dovedit a fi pe placul celor tineri si plin de spirit boem (altfel nu-mi explic de unde acel ulterior \”ce fain a fost la Cluj!\”), presa sosita din capitala a fost nevoita sa astepte o zi intreaga pe spatiul verde din fata hotelului Napoca pentru ca cineva din organizare sa binevoiasca sa plateasca soferii de autocar care au refuzat sa mai faca transportul pentru eveniment. Dupa incheierea celebrului CFW, a izbucnit scandalul in ziarele locale, cei pagubiti declarand ca nu mai vor sa aiba de-a face nici cu \”teparul Chiver\” nici cu \”acel domn de la Bucuresti\”, Alin Galatescu adica.
A trecut o vara, timp in care cei doi mari organizatori nu au reusit sa se puna de acord asupra modului in care trebuiesc achitate datoriile primei editii. Alin Galatescu, care din sa ii spunem inspiratie, nu a semnat niciun act i-a plasat responsabilitatea in intregime lui Chiver, declarandu-se director artistic ce nu are nicio legatura cu nicio problema financiara lasata in urma. Chiver merge mai departe si anunta prin comunicate oficiale ca CFW l-a concediat pe Galatescu si ca organizeaza singur editia a II-a, fara insa a rezolva numeroasele neregularitati ramase de la prima editie. Peste noapte, apare FNMLC, un nou festival avandu-l drept organizator unic pe Alin Galatescu. Noua \”nascoceala\” vine cu pretentia de a se tine tot la Cluj, in saptamana urmatoare CFW II. Constatand ca totusi, clujenii nu au memorie scurta si nu isi doresc asocierea cu un asemenea eveniment, Alin Galatescu se trezeste refuzat in toate partile si evident pus in fata imposibilitatii organizarii unui eveniment in orasul de pe Somes. In concluzie, muta rapid evenimentul si FNMLC devine peste inca o noapte FNMLB. Schimbarea literei din coada nu a fost insa suficienta pentru a asigura o organizare corecta. Finalul rapid: FNML ramane si fara C si fara B si se anuleaza.
Alin Galatescu l-a acuzat intre timp pe Chiver ca a profitat de inscrierea reusita de el in \”circuitul international\”, aducand la Cluj nume straine din moda. Marea inscriere insa e doar pe un site obscur pe care apare CFW alaturi de Bujunbura Fashion Week, fara a avea nimic in comun cu circuitul international al evenimentelor consacrate care este in calendarul buyerilor internationali. Totul s-a inscris in acelasi sir de minciuni pe care si le-au plasat unul altuia cei doi numiti organizatori ai CFW inca de la inceput. Pana si intrarea domnului Alin Galatescu in staff-ul organizatoric a fost de fapt doar o actiune de interes pur financiar si nu o daruire fantastica si un sacrificiu pe altarul modei, dupa cum pretinde acesta, din simplul motiv ca domnul Alin Galatescu a fost de nenumarate ori atentionat de dimensiunea de cacialma a asa-numitei saptamani a modei de la Cluj. Unicul motiv pentru care acesta a intrat in vartejul CFW a fost onorariul substantial in euro pe care l-a pretins, el fiind de altfel singura persoana din intreg festivalul care se pare ca si-a primit banii. Alti peste o suta de participanti au ramas si la aceasta ora neplatiti.
Luna noiembrie aduce la Cluj promisiunile fantastice ale lui Calin Chiver, care in totala necunostinta de moda si cu deosebita nepasare fata de datoriile primei editii, da drumul unei chestii, tot sub nume de saptamana a modei, in care implica nume straine din design venite sub recomandarea acelui obscur calendar al manifestarilor internationale de fashion in care apare inscris Cluj Fashion Week, inscriere facuta, presupun, tot sub garantia numelui Dianei Pernet, cea care a girat si pentru editia I. Plasa totala! Evenimentul nu are nimic din ce se presupune a fi o saptamana a modei. Cei mai realisti s-au trezit rapid si s-au retras din eveniment. Altii, mai naivi, si-au prezentat colectia in fata a 20 de spectatori, bunici si bunicute ale manechinelor ori bloggeri paraleli cu situatia. La nemaipomenita locatie \”terminalul din aeroport\” nimic din ceea ce e necesar unei prezentari de moda nu exista. In culise era doar un designer olandez umilit total prin ceea ce i-a fost pus la dispozitie pe post de organizare si, mai mult, cu toata incaltamintea colectiei trimisa inainte cu 3 saptamani disparuta in ceata.
A doua zi, numele ramase in asa-zisul festival s-au retras. Designerii straini ramasi la Cluj s-au trezit dati afara din hotel pentru neplata serviciilor. Aeroportul si-a retras colaborarea. Finalul: CFW II s-a anulat cu un nou scandal.
Domnul Alin Galatescu jubileaza ca domnul Chiver nu a reusit fara el, dupa principiul \”ce bine ca moare capra vecinului\”, uitand ca si capra domniei sale a decedat cu doar cateva zile inainte si exact din aceleasi motive. Iar amandoi impreuna uita cu desavarsire faptul ca toate cele traite, petrecute si dezvaluite acum pot fi oricand dovedite cu acte in regula si declaratii publice in presa.
A mai ramas de comentat un singur lucru: teribilul concept de \”festival de lifestyle si moda\” care e declarat intr-o nemaipomenita necunoastere \”o confluenta a artelor\”. Se uita insa total faptul ca moda in sine este cea mai evidenta confluenta a tuturor artelor, fiind una dintre cele mai complexe manifestari si nu doar in acest inceput de secol XXI cum gresit se afirma. Nici pe departe nu poate fi vorba de o gaselnita a cuiva cand o intreaga demonstratie de existenta duce singura la o asemenea definitie.
Intre timp, moda din Romania si-a semnat condamnarea definitiva pe plan international, iar pe plan national e muribunda, zbatandu-se intre inconstienta si inselaciune.
Autor : Liana Martin (Fashion & Beauty)

Articole HOT

Business Texin
f
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

black

Black Winter Fashion On Charles Bridge

city

Walking On San Francisco Street Alone

girl

Woman Enjoying Grossglockner High Alpine Road in Austria

Știri

Business Texin
d
dress

Woman Wearing Red Dress-Holding Turned On String lights

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

2
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

3
fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

4
black

Black Winter Fashion On Charles Bridge