2009, anul afacerilor riscante: Numarul falimentelor va creste cu 50%

2009 va fi anul falimentelor, peste 15.000 de firme urmand sa declare incapacitatea de plata, cu 50% mai multe fata de situatia din acest an, estimeaza specialistii.
Numarul falimentelor a crescut anul trecut cu 50%, la peste 10.000 de dosare. Cele mai multe falimente se anunta in comert si servicii, acolo unde scaderea cererii si accentuarea blocajului financiar provoaca deja probleme financiare grave.
\”Este vorba de firme cu un capital financiar destul de redus, care depind de platile curente si risca sa intre in incapacitate de plata in contextul accesului dificil la creditare\” – Cristian Ionescu, director Coface
Probleme financiare grave se anunta, de asemenea, in domeniile constructiilor si textilelor. Astfel, printre victime se vor afla, in premiera, mall-uri, dezvoltatori imobiliari si firme de confectii.
\”Oamenii au inceput sa constientizeze criza economica si si-au redus cheltuielile. Acest lucru se vede in scaderea vanzarilor din domeniul auto, din mall-uri, care au redus chiriile, din hipermarketuri, care si-au modificat estimarile privind cifrele de afaceri din 2008 si 2009. Aglomerarea de mall-uri in marile orase si competitia directa, de exemplu, vor determina scaderea rentabilitatii investitiilor si chiar ne asteptam sa vedem primele falimente in acest domeniu\”, a declarat Cristian Ionescu, de la Coface.
Un alt domeniu cu risc maxim va fi cel al textilelor si pielariei, scaderea vanzarilor fiind deja vizibila, a spus Maria Grappini, presedintele Federatiei Patronale a Textilelor, Confectiilor si Pielariei (FEPAIUS).
\”In conditiile in care productia de lohn va scadea cu 15-20%, pe fondul reducerii cererii de pe pietele din strainatate, singura speranta va fi piata interna. Din pacate, lumea nu mai cumpara atat de multe haine si incaltaminte ca in prima parte a acestui an\”, a declarat Grappini.
\”In acest conditii, multe firme isi vor inchide portile, iar oferta din piata se va reduce.\”
\”Producatorii sunt ingrijorati si in acest moment analizeaza posibilitatea inchiderii afacerii. Eu, personal, intentionez sa analizez situatia celor 5 firme din grupul Pasmatex, pe care il detin, si daca nu pot fi competitiva, o sa inchid \”Maria Grapini, presedintele patronatului din sectorul textil
Potrivit datelor FEPAIUS, din 2004 valoarea productie in industria textila a scazut cu 56%, de la 13,3 miliarde lei la 8,5 miliarde lei in 2007, estimandu-se pentru 2008 un regres de 15%, la circa 8,3 miliarde lei.
Specialistii spun ca printre domeniile cu risc mare de falimente se mai afla industria auto si componente, transporturile si industria hoteliera.
\”Peste 80% din companiile din Romania au intarzieri la plata sau depasiri ale scadentelor facturilor, iar blocajul financiar generat de aceste incetari de plati se prelungeste in lant, aducand cu el intarzieri la plata datoriilor catre bugetul de stat si la plata salariilor\”, este de parere Iulian Urban, presedintele recuperatorului de creante Urban si Asociatii.
Potrivit unui studiu realizat de Euler Hermes, parte a grupului german Allianz, la nivel international, peste 200.000 de falimente se vor inregistra in Europa de Vest in anul 2009, in timp ce numarul afacerilor esuate din Statele Unite va exploda.
Cele mai vizate vor fi companiile din industria auto, retail, logistica si textile. \”Criza financiara va intensifica dramatic riscurile de faliment, in principal anul viitor. Va fi o explozie in SUA si o crestere semnificativa in Europa, in special in Marea Britanie\”, a declarat Romeo Grill, economist sef la Euler Hermes.
Valoarea restantelor antrenate de aceste falimente va depasi circa 100 de miliarde de euro.
Anul 2009 va fi anul preluarilor si fuziunilor.

Articole HOT

Business Texin
f
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

black

Black Winter Fashion On Charles Bridge

city

Walking On San Francisco Street Alone

girl

Woman Enjoying Grossglockner High Alpine Road in Austria

Știri

Business Texin
d
dress

Woman Wearing Red Dress-Holding Turned On String lights

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

2
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

3
fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

4
black

Black Winter Fashion On Charles Bridge