Zonele sarace sunt cele mai expuse la cresterea somajului

Prognoze sumbre in ceea ce priveste somajul la nivelul judetului Iasi. Cu sau fara legatura cu criza mondiala, capitala Moldovei se confrunta cu o situatie dramatica in ceea ce priveste disponibilizarile. Sute de persoane si-au pierdut deja locurile de munca prin concedieri colective sau individuale. Autoritatile locale estimeaza ca, pana in primavara, alte 2.000 de persoane risca
sa fie disponibilizate, ducand rata somajului la nivelul judetului Iasi la peste 10%.
Criza mondiala va lovi judetul Iasi, dar efectele sale se vor resimti cel mai puternic peste cateva luni. Capitala Moldovei se confrunta deja cu un val de disponibilizari, care vor fi de mai mare amploare la inceputul anului viitor. Autoritatile locale estimeaza o rata exploziva a somajului, de peste 10 procente, in primavara. Principalele ramuri care vor fi atinse de acest flagel vor fi industria metalurgica si cea textila.
Subiectul a fost dezbatut si in cadrul Comisiei de Dialog Social, organizata de catre Prefectura judetului Iasi, unde s-a incercat anticiparea problemelor cu care Iasiul se va confrunta in perioada urmatoare.
Intoarcere in anii ’90
Criza locurilor de munca s-a resimtit la Iasi inca inainte de declansarea turbulentelor financiare mondiale. Concedieri colective s-au facut incepand cu primele luni ale anului 2008. In total, din ianuarie si pana in septembrie, au fost disponibilizate in Iasi 495 de persoane. Este vorba despre angajati de la SC Unirea, Directia Silvica, TEBA si de la unele unitati militare. „In cazul concedierilor colective, angajatorii au obligatia sa ne instiinteze cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere in vederea adoptarii unor masuri pentru combaterea somajului si prevenirea efectelor sociale nefavorabile”, a declarat Gabriela Vasilache, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) a judetului Iasi, in cadrul Comisiei pentru Dialog Social. De asemenea, angajatorii sunt obligati sa acorde preaviz, potrivit prevederilor Codului Muncii sau ale contractului colectiv de munca, angajatilor care urmeaza sa fie disponibilizati. Perioada in care angajatii vor participa la serviciile de preconcediere realizate de AJOFM Iasi care constau in: informarea privind prevederile legale referitoare la protectia somerilor si acordarea serviciilor de ocupare si de formare profesionala, plasarea pe locurile de munca vacante existente pe plan local si instruirea in modalitati de cautare a unui loc de munca, reorientarea profesionala in cadrul unitatii sau prin cursuri de formare de scurta durata, sondarea opiniei salariatilor si consilierea acestora cu privire la masurile de combatere a somajului. Daca persoanele disponibilizate prin concedieri colective beneficiaza de anumite avantaje, sunt si persoane care nu se vad in niciun fel protejate de amenintarea somajului. La nivelul judetului Iasi, de la inceputul acestui an, prin concedieri individuale, si-au pierdut locul de munca 162 de salariati de la societatea Iasitex, 49 de la Bivafilro si 44 din cadrul CET.
Criza isi va face efectul in cateva luni
Concedierile anuntate sunt abia un preambul a ceea ce criza mondiala poate cauza la nivelul economiei locale. Reprezentantii Agentiei de Somaj Iasi nu sunt deloc optimisti. Ei spun ca, in numai cateva luni, rata somajului s-ar putea dubla la nivelul judetului. „Potrivit estimarilor, in urma discutiilor cu reprezentantii mediului de afaceri, in primul semestru al anului viitor, rata somajului ar putea ajunge la aproximativ 10 la suta. Este un semnal de alarma pe care il tragem, pentru a pregati masuri care sa diminueze efectele negative ale acestei crize”, a declarat Gabriela Vasilache, in cadrul Comisiei de Dialog Social. O rata a somajului de 10 la suta ar insemna o revenire la situatia din anul 1995, dupa cum indica datele Directiei Judetene de Statistica. La nivelul judetului Iasi, rata cea mai mare a somajului a fost inregistrata in 1995, cand 12,7 la suta din populatia activa, in jur de 50.000 de persoane, era inregistrata la AJOFM ca neavand niciun loc de munca. Din 2000, cand era inregistrat un procent de 10,1 la suta, rata somajului a inceput sa scada, ajungand anul acesta la sub cinci la suta.
Dramatismul situatiei a fost punctat si de catre prefectul judetului, care a estimat ca mii de persoane ar putea fi disponibilizate pana in primavara. „Criza financiara de la nivel mondial incepe sa se resimta chiar si in Iasi. Mai multe societati comerciale sunt in pericol de a-si inchide portile. Din semnalele primite din partea agentilor economici se estimeaza ca disponibilizarile vor continua, ajungand undeva la 2.300 de persoane, in perioada urmatoare. Pentru anul viitor, se estimeaza ca rata somajului va atinge o cota alarmanta, de 10 la suta in Iasi, acum fiind de 4,7 la suta”, a precizat prefectul Marius Bodea in urma ultimei intalniri a Comisiei de Dialog Social Iasi.
Fostul Tomiris se inchide, Tepro trimite prin rotatie oameni acasa
Industria metalurgica si cea textila par a fi cele mai afectate de noua situatie creata pe piata muncii. Indienii de la fostul Tepro (Arcelor Mittal Tubular Products) au anuntat deja restrangerea activitatii. Cel putin temporar, producatorul iesean va functiona la 70 la suta din capacitate. Afectati direct au fost cei 650 de salariati, din care jumatate vor trebui sa plece prin rotatie acasa. „In urma discutiilor cu patronatul, ni s-a transmis ca, din cauza lipsei comenzilor, va trebui ca jumatate dintre salariati sa fie trimisi acasa, prin rotatie urmand sa beneficieze de 75 la suta din salariu. Majoritatea sectiilor noastre au fost afectate si avand in vedere ceea ce se intampla la nivel mondial, in ceea ce priveste cererea de otel, nu cred ca pana la sfarsitul anului situatia se va remedia”, a declarat recent Constantin Rotaru, presedintele Sindicatului „Virgil Sahleanu”. In aceste conditii, o mare parte dintre salariati vor prinde sezonul rece intr-un „somaj tehnic”, care probabil se va prelungi cel putin cateva luni. Reprezentantul salariatilor ieseni spune ca restrangerea activitatii va afecta planul de afaceri al unitatii. Pentru anul 2008 a fost prognozata o productie de aproximativ 110.000 tone, care, pana in lunile de vara, a fost realizata, partial. Liderul de sindicat da asigurari ca noile masuri nu sunt un preambul la o noua serie de disponibilizari colective, nici voluntare si nici impuse de patronat. Alte firme care au anuntat concedieri colective in aceasta perioada sunt Teba Dye si Teba Straight, societatile care opereaza in cladirile fostei fabrici Tomiris. Reprezentantii acestor companii vor, se pare, sa mute activitatea in state cu forta de munca mai ieftina, precum Moldova, China sau Bangladesh. Sub pretextul lipsei de comenzi, sediul central Teba Industry, care este la Arad, a fost inchis. Punctele de lucru din Iasi vor fi inchise si ele pana la sfarsitul anului. Situatia creata pare sa nu se datoreze crizei financiare, disponibilizarea celor 1.050 de angajati de la ambele puncte de lucru fiind inceputa inca din luna iulie. Situatia in cazul societatilor Teba pare cu atat mai grava cu cat angajatii nu vor primi salarii compensatorii. Momentan, in cele doua firme, cu carte de munca mai figureaza 425 de ieseni, dintre care 80 sunt in prenatal. Dintre cei 345 de salariati vor ramane doar 100 care vor termina ultimele comenzi, urmand ca pana la sfarsitul anului societatile sa fie inchise definitiv.
Dificultati si la Fortus
O alta zona in care ar putea aparea probleme sociale este fostul combinat de utilaj greu Fortus. Reprezentantii firmei realizeaza in prezent un plan de reorganizare al societatii. In cazul in care acest program nu va fi aprobat in cadrul Adunarii Creditorilor, care se va desfasura pana la finele acestui an, firma ar putea fi pusa in situatia de a disponibiliza peste 1.700 de salariati. Potrivit reprezentantilor AJOFM, pe langa aceste concedieri colective vor avea loc altele individuale, la nivelul micilor societati, sau cele de la firmele cu finantare privata si de stat.
Doua fabrici inchise la Botosani
Nici alte judete din regiunea de Nord-Est a tarii nu o duc mai bine. La Botosani, doua companii au anuntat stoparea activitatii si disponibilizarea a sute de salariati.
Dupa ce firma MBB a trimis in somaj sute de angajati, alte doua firme din Botosani au anuntat ca nu-si mai pot plati salariatii, solicitand acordarea serviciilor de preconcediere la AJOFM Botosani. Este vorba despre Codin Dorohoi, cu activitate in domeniul constructiilor, si Lonfil, din sectorul confectiilor. Potrivit directorului AJOFM Botosani, Iulia Cocris, Codin Dorohoi a dispus preconcedierea celor 235 de angajati din motive tehnice specifice societatii. In cazul societatii de confectii Lonfil, motivul concedierilor il constituie reducerea capacitatii de productie in urma caderii pietei de desfacere. Potrivit adresei inaintate catre AJOFM Botosani, Lonfil va disponibiliza, incepand cu data de 28 noiembrie, 102 persoane din cei 132 de angajati, printre care se afla atat simpli muncitori, cat si directori sau economisti. Unitatea a mai disponibilizat din forta de munca si in vara acestui an.
www.financiarul.com

Articole HOT

Business Texin
f
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

black

Black Winter Fashion On Charles Bridge

city

Walking On San Francisco Street Alone

girl

Woman Enjoying Grossglockner High Alpine Road in Austria

Știri

Business Texin
d
dress

Woman Wearing Red Dress-Holding Turned On String lights

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

2
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

3
fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

4
black

Black Winter Fashion On Charles Bridge