Un antreprenor timiºorean a semnat cea mai mare tranzacþie imobiliarã a ultimelor 12 luni, renunþând la proiectul cu cinci clãdiri de birouri dezvoltat în capitala Banatului.

În septembrie 2006 punea \”piatra de temelie\” la prima clãdire a proiectului de birouri City Business Center din Timiºoara, iar cinci ani mai târziu a reuºit sã semneze un contract estimat la circa 90 de milioane de euro pentru vânzarea a trei imobile finalizate ºi alte douã aflate în curs de dezvoltare.
Aºa ar suna un rezumat al tranzacþiei semnate ieri dimineaþã, departe de Timiºoara, de cãtre omul de afaceri Ovidiu ªandor, acþionar al grupului Moda-Tim, care a vândut cel mai mare parc de afaceri din afara Capitalei fondului sud-african de investiþii NEPI, cel mai activ investitor imobiliar de pe piaþa localã din ultimii ani.
Dezvoltatori români care au reuºit sã obþinã zeci de milioane de euro pe proiectele de birouri construite sunt foarte puþini. Ion Radulea (Sema Parc), familia Tãnãsoiu (S-Park) sau Alexander Hergan (Charles de Gaulle Plaza) sunt principalele exemple, dar aceºti dezvoltatori au vândut proiecte situate în Bucureºti, unde piaþa de birouri este de 20 de ori mai mare decât în Timiºoara, ºi în perioada de boom a pieþei.
Cum a fãcut ªandor?
ªandor a început sã investeascã în piaþa imobiliarã ca urmare a moºtenirii primite de la tatãl sãu, cel care a condus timp de 20 de ani fabrica de confecþii Moda-Tim, pe care a ajuns sã o controleze în 1997, la momentul privatizãrii.
Fabrica era situatã în Piaþa 700, o zonã semicentralã a Timiºoarei, dar ªandor, care a preluat conducerea în 2005, a decis sã relocheze activitatea în sudul oraºului, unde sunt realizate ºi în prezent articole de îmbrãcãminte pentru branduri ca Escada sau Burberry.
Antreprenorul a finalizat clãdirile pe rând – prima în 2007, a doua în februarie 2009, a treia în noiembrie 2010, iar în acest an se pregãteºte de finalizarea celui de-al patrulea imobil -, ºi a atras în spaþiile create cea mai mare parte a corporaþiilor active în Timiºoara, de la bãnci precum BCR, UniCredit sau Raiffeisen la companii multinaþionale ca IBM, Microsoft, Vodafone sau Wipro.
Clãdirile existente au o suprafaþã închiriabilã de 25.000 de metri pãtraþi ºi un grad de ocupare de 90%, iar în luna iunie urmeazã a fi livratã cea de-a patra clãdire. Toate cele cinci corpuri vor avea în momentul finalizãrii o suprafaþã închiriabilã de 43.000 de metri pãtraþi, iar ªandor ºi-a asumat sã rãmânã în companie pânã în 2015 pentru a administra afacerea.
\”Încheierea acestei tranzacþii ne va permite sã ne lãrgim orizontul urmãrind noi oportunitãþi de investiþii\”, a declarat ªandor, fãrã a oferi informaþii referitoare la valoarea tranzacþiei.
Surse apropiate afacerii spun cã NEPI ar urma sã obþinã un randament de circa 9%, în euro pe an, ca urmare a acestei achiziþii, iar nivelul mediu de închiriere a spaþiilor din City Business Center este de aproximativ 13 euro/metrul pãtrat lunar, similar cu cel al clãdirilor din zone semi-centrale din Bucureºti.
NEPI a anunþat asearã pe Bursã detaliile financiare ale tranzacþiei: pentru clãdirile existente a plãtit un preþ de 16,5 milioane de euro ºi ºi-a asumat creditele în curs ale firmelor Modatim Investments ºi Modatim Properties, cu o valoare cumulatã de 29,2 milioane de euro.
Pe de altã parte, celelalte douã clãdiri de birouri care vor avea o suprafaþã de aproximativ 20.000 mp trebuie finalizate cel târziu pânã la 30 septembrie 2014 ºi sunt \”subiect al unui preþ maxim de tranzacþie de 46 de mi­lioane de euro\”. Astfel, valoarea cumulatã a tranzacþiei ar putea depãºi 90 de milioane de euro.
De unde a avut timiºoreanul bani?
Fabrica de confecþii Moda-Tim reprezenta la începutul anilor 2000 un business anual de circa 7-8 milioane de euro, care realiza profit net în fiecare an. Cu toate acestea, investiþiile de zeci de milioane de euro în acest proiect nu puteau fi susþinute fãrã credite bancare, iar un prim credit important a fost obþinut în 2008 de la Investkredit, care a oferit la acea vreme un credit de 28 mil. euro pentru refinanþarea primei clãdiri din cadrul proiectului, dezvoltatã deja, precum ºi pentru etapele ulterioare de construcþie.
Ulterior, în 2009, Moda-Tim a schimbat finanþatorul ºi a împrumutat 10 milioane de euro de la BCR pentru realizarea celei de-a treia clãdiri, în timp ce imobilul aflat acum în construcþie a fost susþinut printr-o finanþare europeanã nerambursabilã de aproximativ 5 milioane de euro ºi un nou împrumut de la BCR de 10 milioane de lei.
Cine este cumpãrãtorul?
NEPI este o companie imobiliarã condusã la Bucureºti de Martin Slabbert, un sud-african care a lucrat la Deloitte ºi strânge bani pentru investiþii în România de pe bursele din Londra ºi Johannesburg, iar anul trecut a listat compania ºi la Bursa de Valori Bucureºti.
În 2009 ºi 2010 NEPI a mai realizat douã achiziþii record, plãtind 63 mil. euro pentru centrul comercial European Retail Park din Brãila ºi ceva mai mult de 100 mil. euro pentru proiectul de birouri Floreasca Business Park din Bucureºti.
Ulterior, compania s-a axat mai mult pe dezvoltarea propriilor centre comerciale, în Braºov, Ploieºti sau Bucureºti, portofoliul în curs de realizare fiind de aproximativ 150 de milioane de euro.
Cine a consiliat
Ovidiu ªandor a fost asistat în aceastã tranzacþie de cãtre consultanþii imobiliari ai firmei Jones Lang LaSalle, casa de avocaturã NNDKP ºi firma de audit PricewaterhouseCoopers, în timp ce NEPI colaboreazã tradiþional cu avocaþii de la Reff & Asociaþii ºi firma de consultanþã imobiliarã Colliers.

Articole HOT

Business Texin
f
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

black

Black Winter Fashion On Charles Bridge

city

Walking On San Francisco Street Alone

girl

Woman Enjoying Grossglockner High Alpine Road in Austria

Știri

Business Texin
d
dress

Woman Wearing Red Dress-Holding Turned On String lights

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

2
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

3
fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

4
black

Black Winter Fashion On Charles Bridge