Tinimtex – editia 42, Mamaia

In acest an, 421 de firme din toata tara au participat la targ si au expus pe o suprafata de 9.800 de metri patrati. „Sunt putin peste 400 de firme, dar puteau fi, foarte bine, mai multe de 500, intrucat au ramas multi agenti economici din tara care nu si-au mai gasit stand in cadrul manifestarii expozitionale. Dintre firmele expozante, 22% sunt din Bucuresti, 11%, din Constanta, 8%, din Iasi, iar cu 4% participa Cluj si Neamt. La editia din acest an, 61% dintre firmele prezente sunt producatoare, restul fiind importatoare si distribuitoare. „Targul isi pastreaza nota de stabilitate desi, la aceasta editie, suprafata de expunere a scazut cu 2.000 metri patrati, din cauza prelungirii sezonului estival.a declarat Catalin Trifu Managerul de proiect al targului.
Tot in cadrul evenimentului au fost organizate mai multe manifestari conexe printre care semninarii pe tema accesarii fondurilor europene, dar si prezentari de moda in care designerii vor aduce in fata publicului cunoscator, in premiera in Romania, tendintele pentru sezonul toamna-iarna 2009. In plus, in perioada 10-13 septembrie, a avut loc a cincea editie a expozitiei celor mai bune marci din industria textila – „Best Fashion Brands.\” Din pacate locatia pregatita pentru aceasta manifestare nu a fost deloc inspirata, fiind organizata in Discoteca Cleopatra, si nu a beneficiat de foarte multi vizitatori. In cadrul \”Best Fashion Brands\” a fost si standul \”Business Texin\” unde s-au distribuit catalogul + Cd-base editia 5( noua forma a catalogului, si unde apreciem contactele de afaceri ca fiind reduse.
Industria usoara isi continua declinul!
Inaintea expozitiei a fost o conferenta de presa unde s-au discutat problemele cu care se confrunta industria de profil.
Aurelientiu Popescu, afirma ca industria de textile si incaltaminte isi mentine trendul descendent pe care s-a incadrat in urma cu mai multi ani. In 2007, bunurile produse de industria usoara au reprezentat numai 17% din totalul exporturilor romanesti, fata de 34%, in 2005. Exporturile de confectii au fost de 694 de milioane de euro, in scadere cu 10% fata de intervalul similar din 2007, iar exporturile de produse de pielarie au fost de 372 milioane de euro, cu 4% mai putin fata de 2007. Doar exportul de textile a inregistrat o crestere de aproximativ 6%, de la 231 milioane de euro in 2007, la 245 de milioane de euro in 2008. Productia industriala a scazut cu 7,8% in domeniul textilelor si cu 0,2% in cel al pielariei, singura crestere fiind inregistrata la confectii (plus 1,9%). Si importurile au scazut in primul trimestru, cu 6% la textile (635 de milioane de euro) si cu 4% la pielarie (280 de milioane de euro). Referitor la castigul salarial mediu brut pe ramura, reprezentantul FEPAIUS a precizat ca a fost, in primele patru luni din 2008, de 1.637 lei, iar somajul s-a situat la 3,9%. \”Industria textila a fost al treilea importator al Romaniei din cauza scaderii drastice a numarului mediu de salariati. In toate cele trei ramuri – textile, confectii, pielarie – numarul salariatilor a scazut cu 12%-16%. Criza fortei de munca a ajuns deja in al saptelea an si nu exista semne de redresare\”, a declarat Popescu, adaugand ca singura crestere a fost consemnata la salariul mediu brut al textilistilor, care s-a majorat cu 22%-27% in acest an, cu mult mai mult decat productivitatea ramurei, care abia a depasit 10%. In pofida acestor indicatori economici, industria usoara a adus un aport de 523 de milioane de euro la balanta de plati a Romaniei. Popescu precizeaza insa ca este foarte putin fata de 2006, cand aportul a fost de 1,5 miliarde euro si ca mai este un singur pas pana in momentul in care mai multe companii din industria usoara ar putea da faliment. El spune ca singura posibilitate ca aceasta ramura economica sa fie scoasa din criza este accesarea fondurilor europene pentru modernizarea liniilor de productie si restructurarea modului de lucru.

Articole HOT

Business Texin
f
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

black

Black Winter Fashion On Charles Bridge

city

Walking On San Francisco Street Alone

girl

Woman Enjoying Grossglockner High Alpine Road in Austria

Știri

Business Texin
d
dress

Woman Wearing Red Dress-Holding Turned On String lights

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

2
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

3
fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

4
black

Black Winter Fashion On Charles Bridge