Scumpirea rapidã a bumbacului s-ar putea resimþi în preþul hainelor

Preþul bumbacului a atins un nivel maxim istoric vineri, pe fondul cererii crescute din partea fabricilor de textile din China ºi a recoltelor slabe, scrie Financial Times. Contractele futures pe bumbac la bursa din New York au atins un nivel de 1,198 dolari/ livrã (2,64 dolari pe kilogram), cel mai mare preþ nominal din istoria de 140 de ani a bursei ºi a predecesorilor sãi. În termeni reali, preþul bumbacului rãmâne la mai puþin de o treime faþã de preþul atins în 1973.
În acest an, fibra a câºtigat 48%, pe fondul disparitãþii dintre cerere ºi ofertã, situaþie provocatã de oferta foarte scãzutã pe termen scurt.
În ultimele trei luni preþul a avansat cu 56%.
China \”înghite\” tot mai mult bumbac
Fabricile de textile din China, cel mai mare consumator al acestei materii prime din lume, utilizeazã mai mult bumbac în acest an pentru cã economia începe sã îºi revinã. Vremea nefavorabilã a redus totuºi recolta, iar fabricile au fost nevoite sã se aprovizioneze de pe pieþe. Importurile de bumbac ale Chinei s-au dublat în 2010 comparativ cu 2009.
\”Din punctul de vedere al consumului, fabricile din China pot fi comparate cu un elefant\”, este de pãrere Jordan Lea, preºedintele Asociaþiei Furnizorilor de Bumbac din America.
Inundaþiile devastatoare din Pakistan au afectat recoltele, acest stat fiind al patrulea cel mai important cultivator de bumbac.
Preþurile tot mai mari alimenteazã ºi temerile cã India, unul dintre cei mai mari exportatori dupã ce a optat pentru plantele modificate genetic, va prelungi interdicþia la export.
Majorarea preþului bumbacului ar putea pune punct erei hainelor ieftine, promovate de branduri precu Zara sau H&M, potrivit executivilor din industrie.
Deºi impactul nu va fi foarte vizibil la unele articole precum jeans, unde diferenþele dintre preþul de producþie ºi cel de vânzare sunt foarte mari, în cazul articolelor de lenjerie intimã acesta se va simþi mai puternic.
Cei mai mult afectaþi vor fi retailerii de tip discount, care duc o luptã acerbã la preþuri ºi care vând articole produse din bumbac în cantitãþi mari. Un exemplu concludent sunt tricourile. Producãtorii de haine, indiferent de preþurile pe care le practicã, vor fi nevoiþi sã decidã dacã absorb ei costurile suplimentare sau le trimit mai departe consumatorilor, deja afectaþi de recesiune.
În 2011 preþul continuã sã creascã
Retailerul britanic de haine Next ºi-a ºocat competitorii luna trecutã când a avertizat cã preþurile ar putea creºte cu 5-8% în 2011.
\”Pentru 2011 vom resimþi presiuni din toatã lumea în ceea ce priveºte costul produselor\”, potrivit reprezentanþilor companiei.
Un executiv de la o companie rivalã a adãugat cã \”existã presiuni tot mai mari în zona preþurilor de import\”.
Executivii din industrie au spus cã majorarea preþului bumbacului ar putea pune capãt dezinflaþiei care a afectat sectorul de îmbrãcãminte începând cu sfârºitul anilor \’90.
În timp ce preþul bumbacului creºte, preþul celorlalte materii prime scade, dupã o perioadã de ascensiune. Acest lucru este vizibil în special la produsele agricole, unde impactul dolarului slab se resimte.
Situaþia este beneficã pentru fermierii care cultivã bumbac ºi care timp de mai mulþi ani au fost tentaþi sã abandoneze bumbacul pentru porumb ºi soia, produse mai profitabile.
Aceastã situaþie a alimentat din nou furia împotriva speculatorilor. Comisia Naþionalã pentru Dezvoltare ºi Reformã din China a anunþat în aceastã sãptãmânã cã \”numãrul tot mai mare al acþiunilor speculative a alimentat fluctuaþiile preþului bumbacului\”.
Un purtãtor de cuvânt al Asociaþiei Bumbacului din China a avertizat de asemenea cã \”aceia care vor majorarea preþului contractelor futures pe bumbac sunt aceia care nu vor pace în aceastã þarã. Dacã nu se pune punct majorãrilor de preþ, vor apãrea tensiuni sociale\”.
\”Am vãzut multe fluctuaþii de preþ, însã asta depãºeºte orice am vãzut eu pânã acum\”, a spus Sharon Johnson, analist în cadrul First Capitol Group, o companie care oferã consiliere financiarã. \”Nu o sã mai vedem ceva similar în viaþa asta\”.

Articole HOT

Business Texin
f
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

black

Black Winter Fashion On Charles Bridge

city

Walking On San Francisco Street Alone

girl

Woman Enjoying Grossglockner High Alpine Road in Austria

Știri

Business Texin
d
dress

Woman Wearing Red Dress-Holding Turned On String lights

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

2
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

3
fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

4
black

Black Winter Fashion On Charles Bridge