Productia si numarul angajatilor din industria textila vor scadea cu cel putin 15% in 2009

Piata locala de textile va fi puternic afectata de criza economica anul viitor, printre cele mai grave urmari fiind scaderea productiei, a exporturilor si a numarului de angajati cu cel putin 15%, asa cum a declarat ieri presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare (FEPAIUS), Maria Grapini. „Printre efectele negative ale crizei in 2009 se numara scaderea exporturilor, a productiei si a numarului de angajati cu cel putin 15%! In plus, imaginea IMM-urilor va fi puternic afectata, iar oamenii nu vor mai avea curajul sa inceapa o afacere in domeniul textilelor!“, a spus presedintele FEPAIUS.
Potrivit datelor furnizate de FEPAIUS, numarul total de salariati din industria textila a ajuns la 312.000 de persoane in primele sapte luni ale anului, fata de 341.000 – in 2007. \”Incerc sa fiu optimista, dar cred ca cel putin 40.000 de persoane isi vor pierde slujbele anul viitor!\”, a mai spus Grapini. Aceasta a adaugat ca 2004 a fost ultimul an de crestere inregistrat in industria romaneasca de textile, iar, de atunci si pina in 2007, s-au pierdut in jur de 79.000 de salariati, pierdere ce va urca in 2008 la 100.000 de angajati.
Potrivit Mariei Grapini, tot mai multe firme de textile se pregatesc sa-si inchida afacerile, intrucit acestea vor deveni neprofitabile in actualele conditii, iar comenzile la export, incheiate de regula in aceasta perioada a anului, intirzie sa apara. Productia de textile din Romania a avut in 2007 valoarea de 8,5 miliarde de lei, in timp ce, in primele sapte luni ale anului, s-a situat la nivelul de peste sase miliarde de lei.
Se solicita infiintarea unui grup de gestiune a crizei
Patronatele din industria textila solicita infiintarea unui grup de gestiune a crizei format din presedinte, premier, reprezentanti din toate sectoarele din industrie si ai BNR, pentru asumarea unui program de masuri anticriza care sa fie discutat de doua ori pe luna. Reprezentantii FEPAIUS vor sa se intilneasca in aceasta luna cu reprezentantii Guvernului si presedintele Traian Basescu, pentru a discuta lista de propuneri necesare sustinerii industriei textile. Pe lista propunerilor FEPAIUS se afla achizitionarea bunurilor de larg consum pentru institutiile statului numai de la producatorii romani, excluzindu-se intermediarii. \”Noi am propus, chiar inaintea presedintelui Traian Basescu, mai exact in urma cu cinci ani, sa se promoveze mai mult produsele autohtone, insa am fost refuzati pe motiv ca ar fi in contradictie cu normele europene! Ne dorim sa fie schimbata actuala legislatie a achizitiilor publice, care exclude participarea la licitatii a IMM-urilor din Romania!\”, a mai afirmat presedintele FEPAIUS.
Federatia cere si inghetarea preturilor la utilitati, rambursarea TVA, plata concediilor medicale de Casa de Sanatate, si nu de angajator, modificarea Codului Muncii privind procedura de concediere colectiva, infiintarea unei banci de investitii cu capital romanesc pentru sustinerea investitiilor din industrie si sprijinirea IMM-urilor prin fonduri de risc sau de sprijin. De asemenea, reprezentantii federatiei solicita eliminarea taxelor pentru mediu si exonerarea angajatorului de plata sumelor pentru persoanele cu handicap, reclamind ca nu se cunoaste cu exactitate destinatia acestor sume. \”In cazul taxei pentru mediu, platim de doua ori: o data la bugetul centralizat, iar a doua oara ceea ce investim noi pentru indeplinirea conditiilor de mediu! In ceea ce priveste cea de-a doua taxa, propunem sa fie introdusa obligativitatea angajarii persoanelor cu handicap, nu plata la bugetul centralizat!\”, a afirmat Grappini. Ea a mai spus ca va propune plata impozitului pe profit anual, astfel incit sa nu se mai intocmeasca bilant de doua ori pe an.
——————————————————————————–

Articole HOT

Business Texin
f
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

black

Black Winter Fashion On Charles Bridge

city

Walking On San Francisco Street Alone

girl

Woman Enjoying Grossglockner High Alpine Road in Austria

Știri

Business Texin
d
dress

Woman Wearing Red Dress-Holding Turned On String lights

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

2
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

3
fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

4
black

Black Winter Fashion On Charles Bridge