Noi reguli pentru accesarea ajutoarelor de minimis.

Executivul a modificat miercuri hotãrârea de guvern 274/2013 privind acordarea ajutoarelor de minimis pentru investițiile realizate de IMM-uri, introducând punctaje pentru proiectele care vor fi plãtite pe schema de minimis, în contextul în care sistemul \”primul venit – primul servit\”, aplicat anterior, a generat probleme.
\”Astãzi am adoptat în ședințã de guvern modificarea hotãrârii 274/2013 privind acordarea ajutoarelor de minimis pentru investițiile realizate de IMM-uri\”, a anunțat ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism, Maria Grapini, dupã ședința de guvern.
Ea a spus cã înregistrãrile se vor face online, pe formulare tip, iar punctajul întrunit de fiecare proiect, calculat pe baza unor criterii precise, va rezulta \”printr-un soft\”. De altfel, fiecare întreprinzãtor își va putea calcula singur punctajul înainte de înregistrare, a spus ministrul, arãtând cã \”nu prea existã loc de contestații\”.
\”Așadar, am introdus, conform strategiei de guvernare, punctaje pentru proiectele care vor fi plãtite pe schema de minimis. În principal, punctajele sunt date pentru IMM-uri care opereazã în domeniul industriei prelucrãtoare (în industrie fiind punctajul maxim), dupã care învãțãmânt-cercetare și celelalte servicii — pe locul al treilea în grila de punctaj\”, a spus Grapini.
Ministrul delegat a mai precizat cã grila de punctaj ia în calcul și amplasamentul IMM-ului — dacã este în mediul rural sau urban. Astfel, întreprinderile din mediul rural vor primi punctaj superior, a precizat ministrul.
De asemenea, se va ține cont și dacã o firmã se încadreazã în categoria micro-întreprinderilor, a întreprinderilor mici sau a celor mijlocii.
Astfel, Grapini a menționat cã micro-întreprinderile vor primi punctaje mai mari, întreprinderile mici — punctaj inferior, iar întreprinderile mijlocii — un punctaj și mai mic.
\”Am simplificat foarte mult: dacã vã amintiți, vechea HG prevedea și plan de investiții, și un studiu tehnico-economic. Acum am comasat cele douã — este doar un plan de investiții. Prin aceastã schemã de minimis se dã șansa și firmelor care erau în suspendare temporarã sã poatã sã acceseze, cu condiția sã fie de cel puțin un an de zile în funcțiune, iar codul CAEN pentru care se acordã ajutorul de minimis sã fi fost înregistrat cu minim trei luni înainte. Sã nu avem acum înregistrare pe bandã rulantã a unor coduri CAEN care nu au funcționat pânã acum\”, a spus Grapini.
Ea a mai spus cã deschiderea aplicației va fi anunțatã cu cinci zile înainte, înregistrãrile online se vor face pe parcursul a zece zile, \”fãrã sã mai conteze ora și minutul în care te înregistrezi\”, ci doar punctajul întrunit.
\”Dupã ce se face înregistrarea, timp de 60 de zile, firmele au timp suficient sã depunã dosarul în teritoriu, la oficiile pentru IMM-uri — deci nu mai vin la centru cu depunerea dosarelor — pentru verificarea administrativã a documentelor. Evident, vom aloca banii în ordinea descrescãtoare a punctajului. Punctajul minim pentru care poate fi finanțat este 60 de puncte din 100. Dacã sunt punctaje egale, avem criterii de departajare: cei care angajeazã tineri pânã în 25 de ani vor primi punctaje suplimentare. În situația în care banii alocați nu vor ajunge pentru proiectele pânã în 60 de puncte, le considerãm valide și vom aloca în perioada urmãtoare alte sume, încât toate proiectele eligibile sã fie valorificate\”, a detaliat ministrul, precizând cã plãțile se vor efectua în 2014.
Grapini a estimat cã modificãrile aduse vor avea un impact pozitiv asupra economiei, și anume se va reduce șomajul și vor fi create locuri de muncã în mediul rural.
Maria Grapini a adãugat cã textul actual este convenit și discutat cu reprezentanți din mediul privat și cu Ministerul de Finanțe, iar implementarea schemei de minimis se va face prin Departamentul pentru IMM-uri.
Grapini a dat asigurãri cã, în urma rectificãrii bugetare aprobate miercuri de guvern, \”nu s-a tãiat niciun leu de la mediul de afaceri\”.
Pe 28 august, sesiunea de înregistrare on-line a cererilor de ajutor pentru IMM-uri a fost declaratã închisã dupã numai cinci minute de la deschidere, în urma epuizãrii bugetului în valoare de 500 de milioane de lei alocat schemei, potrivit unui anunț postat pe site-ul Ministerului Finanțelor.
Grapini este de pãrere cã, de data aceasta, dat fiind faptul cã a fost eliminat criteriul \”primul venit, primul servit\”, contând mai mult fundamentarea proiectului pentru care se solicitã ajutor de minimis, și nu momentul înregistrãrii, blocajul de data trecutã va putea fi evitat

Articole HOT

Business Texin
f
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

black

Black Winter Fashion On Charles Bridge

city

Walking On San Francisco Street Alone

girl

Woman Enjoying Grossglockner High Alpine Road in Austria

Știri

Business Texin
d
dress

Woman Wearing Red Dress-Holding Turned On String lights

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

2
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

3
fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

4
black

Black Winter Fashion On Charles Bridge