Lovitura asiatica
Produsele textile ale societatilor iesene nu mai au cautare pe piata externa. Potrivit datelor oferite de Insitutul National de Statistica (INS), in ultimii ani, exporturile de produse textile la nivelul judetului Iasi au urmat un trend descendent inregistrindu-se in perioada 2004-2007 o scadere de peste 25 de procente.
Mai mult de atit, jucatorii de pe piata locala de textile spun ca acest trend descendent va fi urmat si in urmatorii ani. In plus, pe termen lung, acestia prevad chiar eliminarea industriei usoare a Iasului si chiar a Romaniei de pe piata externa. In ceea ce priveste motivele care au determinat scaderea exporturilor de articole textile in ultima perioada, parerile specialistilor din domeniu sint impartite.
Potrivit datelor INS, in 2004, valoarea totala a exporturilor de articole textile la nivelul judetului Iasi s-a cifrat la aproximativ 436,5 milioane lei. Un an mai tirziu, valoarea exporturilor a scazut cu mai putin de cinci procente, pina la 421 milioane lei. De asemenea, trendul descendent a fost urmat si in 2006, cind s-au inregistrat exporturi totale de 338 milioane lei ca in 2007 valoarea produselor textile vindute pe piata externa sa ajunga la putin peste 325 milioane lei.
\”Principalul motiv al acestei scaderi a exporturilor este lipsa fortei de munca. Societatile iesene au comenzi, nu duc lipsa de asa ceva. Piata de desfacere este. Insa nu este personal care sa realizeze mai multa productie. Noi nu am calculat insa cu cite procente au scazut exporturile in ultimii ani, insa pot sa spun ca forta de munca din acest domeniu s-a redus cam cu 25% in ultimii 2-3 ani\”, a explicat Ionel Agrigoroaei, presedintele Comisiei textile pentru Industria Usoara si patronul societatii de textile Aya Sports.
Pe de alta parte, reprezentantul unuia dintre cei mai mari exportatori ieseni din domeniu, respectiv Iasitex, sustine ca aceasta scadere se va accentua in perioada urmatoare. \”Aceasta scadere a exporturilor se datoreaza cresterii costurilor de productie. S-au majorat preturile la utilitati si in special cele cu forta de munca. Astfel am ajuns sa producem mai scump. In schimb, asiaticii, de exemplu, produc mai ieftin ca noi. Astfel se ajunge la o scadere a expoerturilor a produselor noastre. Mai mult de atit, in ultima perioada s-a redus si consumul de produse textile. Partea buna este ca inca mai sintem pe piata. Insa, in perioada urmatoare exporturile vor continua sa scada, iar pe termen lung exista un mare risc sa fim scosi de pe piata externa\”, avertizeaza Gheorghe Caescu, presedintele Consiliului de Administratie al Iasitex.
Nici economistii ieseni nu dau sanse mari de supravietuire firmelor de textile pe viitor. \”Pentru a fi competitiv pe piata, ai nevoie de investitii. Insa, fabricile noastre au o tehnologie veche si astfel obtin produse scumpe si de o calitate mai slaba decit celelalte. De exemplu marii exportatori care sint competitivi pe piata fac fata pentru ca si-au deschis afacerile in tari subindustrializate unde costurile cu forta de munca si utilitati sint mai mici ca la noi. Astfel si-au permis sa faca si investitii majore in tehnologie\”, a explicat Vasile Cocris, profesor de economie in cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor.
Dan Mandruta- Ziarul de Iasi
Articole HOT
Business TexinBefore Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...
Știri
Business TexinWoman Wearing Red Dress-Holding Turned On String lights
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...
Cele mai populare
Business Texin-
1
-
2
-
4t traffic
We Don’t care about Traffic, Fire Truck This is Most important for People’s Life
2 ani ago