În fosta Apaca, 200 de firme croiesc afaceri de 170 milioane de euro

Cândva „casã“ pentru 18.000 de angajați din industria textilã, celebra platformã industrialã Apaca din București adãpostește azi nu mai puțin de 193 de firme, 24 de persoane fizice autorizate și peste 6.000 de angajați.
Liniștea sãlilor în care acum douã decenii rãsunau mașinile de cusut e tulburatã astãzi de tastaturile programatorilor ori de zumzetul angajaților de la call centere.
Tot clãdirile Apaca gãzduiesc nume cunoscute din publicitate (Euromedia și Betacons, respectiv Arbomedia), companii din construcții (cum ar fi francezii de la Colas), transporturi, comerț cu orice (de la autoturisme la detectoare de metale), consultanțã în cele mai variate domenii, dar și patru sucursale ale unor bãnci, sediul central al unei firme de leasing, fast fooduri, cafenele, policlinici, sãli de fitness, jocuri electronice.Iar în curte s-a construit chiar și o minibisericã, unde businessmenii îi pot mulțumi divinitãții când încheie o afacere profitabilã ori îi pot cere ajutorul dacã sunt la ananghie.
„Lucrurile s-au schimbat imediat dupã 1989. Fabrica s-a spart în mai multe societãți comerciale, au început privatizãrile prin metoda MEBO, iar încetul cu încetul, pe mãsurã ce o bunã parte din firmele de confecții s-au închis, s-a ajuns la situația de azi“, sintetizeazã doamna Sanda, fostã croitoreasã, actualmente vânzãtoare într-unul din zecile de magazine de confecții din incinta Apaca. Business center pe bucãți Nu înseamnã cã în spațiul din bulevardul Iuliu Maniu nu se mai produc haine.
Nume importante în industria textilã, precum Faberrom, Samric, Modconf sau Time International Trading dețin, fiecare, mii de metri pãtrați de ateliere și sute de angajați și au cifre de afaceri anuale de ordinul milioanelor de euro. Chiar dacã, la un moment dat, dupã cum mãrturisea acum ceva vreme Alexandru Ciucu, patronul Samric și al magazinelor Tata &Fiul și proprietar a 10.000 de metri pãtrați de clãdire pe platforma Apaca, tentația valorificãrii spațiilor pe o piațã imobiliarã în plinã efervescențã a fost destul de mare.
Cel mai important proprietar din cadrul complexului este Sophore Investments SRL. Compania deține aici corpul A în întregime, tot corpul U, cu excepția primului etaj, și jumãtate din corpul T. În total, 25.600 de metri pãtrați de clãdiri de birouri și circa 1.400 de metri pãtrați de depozite, ce au fost botezate Cotroceni Business Center. „Birourile sunt clasa B plus, și asta doar din cauzã cã anul construcției nu ne permite sã ne încadrãm în clasa A. În prezent, avem un grad de ocupare de 90%, pentru cã tocmai ne-au pãrãsit cei de la Ultra Pro Computers, care au dat faliment“, spune Florin Stoica, director general adjunct al Sophore.
Potrivit Registrului Comerțului, Sophore Investments este deținut aproape în întregime de douã offshore-uri: Private Foundations Robarts, din Antilele Olandeze, are 74,89%, iar Armante Investments Limited, din Cipru, are 25,02% din companie. Potrivit Monitorului Oficial, în primãvara lui 2009 Sophore (și, în consecințã, și o bunã parte din Apaca) era deținutã de doi cetãțeni români – Mihãițã Tisãianu și Mihai Rogojan. Feritã de buldozere Situatã la o aruncãturã de bãț de Palatul Cotroceni și într-o zonã vânatã de dezvoltatorii imobiliari, e un miracol faptul cã Apaca a rãmas neatinsã pânã acum.
Din partea centralã și semicentralã a Bucureștiului au dispãrut, în ultimii ani, cam toate zonele industriale, locul lor fiind luat de malluri, complexuri rezidențiale, blocuri de birouri sau, pur și simplu, fiind transformate în teren viran în așteptarea unor investitori cu bani.
„În cazul nostru, acest lucru este practic imposibil, deoarece sunt mulți proprietari în indiviziune. În plus, pentru orice investiție, fie în modernizare, fie în demolare și reconstrucție, este nevoie de bani, pe care nu-i avem“, explicã Florin Stoica. Reprezentantul business centerului apãrut în fosta fabricã de confecții spune cã este conștient cã lucrurile se schimbã în permanențã și cã, pe o razã de câteva sute de metri, sunt în derulare câteva proiecte de spații de birouri de clasa A.
„Vor fi, desigur, relocãri, dar sperãm sã reușim sã ne fidelizãm chiriașii și sã nu fim afectați prea rãu“, spune el. Oricum, cel puțin pânã când vor fi date în folosințã spațiile promise lângã AFI Cotroceni sau pe terenul fostei fabrici Pumac, Apaca va rãmâne, cu siguranțã, un adevãrat Turn Babel al afacerilor din Capitalã.

Articole HOT

Business Texin
f
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

black

Black Winter Fashion On Charles Bridge

city

Walking On San Francisco Street Alone

girl

Woman Enjoying Grossglockner High Alpine Road in Austria

Știri

Business Texin
d
dress

Woman Wearing Red Dress-Holding Turned On String lights

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

2
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

3
fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

4
black

Black Winter Fashion On Charles Bridge