Grevã spontanã la SC Confecþia SA din Miercurea Ciuc

Aproximativ 300 de angajaþi, din totalul de 350 ai fabricii de confecþii din Miercurea Ciuc, au declanºat, vineri, o grevã spontanã, nemulþumiþi de condiþiile de muncã ºi de tãierile salariale, activitatea societãþii fiind astfel blocatã, transmite corespondentul Mediafax. Cei 85 la sutã dintre salariaþi ai SC Confecþia SA Miercurea Ciuc au refuzat sã porneascã utilajele ºi au ieºit în curtea societãþii, protestând faþã de conducere ºi reclamând condiþiile de muncã, salariile mici ºi neplata corespunzãtoare a orelor suplimentare.
Muncitorii au declarat cã nemulþumirile sunt mai vechi, însã ceea ce a determinat greva a fost o tãiere de ºase la sutã din salariul pe luna iulie, care este, în cel mai bun caz, echivalentul salariului minim pe economie, în pofida orelor suplimentare lucrate.
\”Luna trecutã am lucrat câte 12 ore, trei zile pe sãptãmânã, ºi am primit un salariu de mizerie, am fost penalizate ºi cu ºase la sutã din leafã pentru cã, spune directoarea, am avut întârzieri la livrarea mãrfii clienþilor. Sunt minciuni ºi, mai mult, orele suplimentare ne-au fost plãtite cu 75 la sutã\”, a afirmat una dintre protestatare pentru Mediafax.
Deºi lucreazã la 35 – 37 grade Celsius, primesc câte un sifon la patru persoane
Angajatele au susþinut cã lucreazã la o temperaturã de 35-37 de grade Celsius ºi cã li se dã \”câte un sifon la patru persoane\”, cã ambulanþele ajung ºi de douã ori pe zi la poarta fabricii pentru a prelua muncitoare leºinate, cã lucreazã ºi sâmbãta, precum ºi în zilele declarate sãrbãtori legale, iar de un an nu li s-a permis angajaþilor sã îºi ia concediul legal de odihnã.
Totodatã, salariaþii fabricii de confecþii s-au arãtat nemulþumiþi cã nu primesc bonuri de masã, cã salariile le sunt virate cu întârziere, veniturile nete lunare fiind de aproximativ 600 de lei în cel mai bun caz, în condiþiile în care existã comenzi ºi întreaga producþie merge la export, în Franþa ºi în Italia.
\”Livrãm marfã continuu, de douã ori pe sãptãmânã pleacã de la noi camioanele încãrcate cu costume bãrbãteºti de galã pentru Franþa ºi Italia. Am încercat sã stãm de vorbã cu conducerea societãþii, dar ni s-a spus cã cine vrea sã munceascã sã rãmânã, iar cui nu îi convine sã plece. Asta nu e o soluþie, noi lucrãm de 30-40 de ani la fabrica aceasta, de o viaþã, sã plece ei, nu noi, cã ei sunt cei care câºtigã peste o mie de euro pe lunã, iar pe noi ne þin cu a zecea parte din cât primesc ei ºi stau cu biciul pe noi, mai rãu ca sclavii suntem aici\”, a afirmat o altã angajatã a fabricii.
Directoarea nu a vrut sã stea de vorbã cu jurnaliºtii
La câteva ore de la declanºarea protestului spontan, pe poarta fabricii a intrat o maºinã în care se afla directorul SC Confecþia SA, Tatiana Gabriela Ermilov, care a refuzat sã discute cu jurnaliºtii, iar pe muncitorii protestatari a încercat, fãrã succes, sã îi convingã sã intre în ateliere.
Reprezentanþii Inspectoratului Teritorial de Muncã Harghita au declarat cã fãrã o sesizare din partea angajaþilor de la fabrica de confecþii nu pot interveni în sprijinul acestora, ºi nici nu pot face un control privind condiþiile de muncã.
\”Am aflat de la jurnaliºti în ce condiþii se lucreazã la SC Confecþia SA. Din pãcate, noi nu putem interveni în absenþa unei sesizãri depuse în scris la ITM\”, a spus inspectorul ºef adjunct al ITM Harghita Ileana Mocrei.
Muncitorii de la SC Confecþia SA nu sunt afiliaþi vreunui sindicat care sã le apere drepturile, dar reprezentantul ITM a spus cã acesta nu este un impediment, întrucât muncitorii îºi pot desemna, prin vot majoritar, delegaþii care sã le aducã nemulþumirile în atenþia inspectorilor de muncã. \”Nu au de ce sã se teamã, pentru cã noi suntem obligaþi prin lege sã garantãm confidenþialitatea identitãþii petenþilor\”, a concluzionat Ileana Mocrei.

Articole HOT

Business Texin
f
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

black

Black Winter Fashion On Charles Bridge

city

Walking On San Francisco Street Alone

girl

Woman Enjoying Grossglockner High Alpine Road in Austria

Știri

Business Texin
d
dress

Woman Wearing Red Dress-Holding Turned On String lights

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

2
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

3
fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

4
black

Black Winter Fashion On Charles Bridge