Deþinuþii fac pantofi pe bandã rulantã

Deþinuþii din cadrul Penitenciarului Satu Mare executã anual sute de mii de perechi de încãlþãminte pentru export. Prin intermediul a trei firme din judeþul Satu Mare, aproximativ 25.000 de perechi de pantofi ajung, lunar, în vitrinele magazinelor din strãinãtate. Aproape 40% dintre deþinuþi lucreazã în incinta penitenciarului sau în afara acestuia, la diverºi beneficiari. Munca acestora completeazã bugetul unitãþii de detenþie.
Comenzile de pantofi au crescut de cinci ori
În prezent, în Penitenciarul Satu Mare se confecþioneazã lunar 25.000 de perechi de pantofi pentru export în Germania ºi Ungaria, de cinci ori mai mult faþã de anul trecut când se confecþionau lunar 5.000 de perechi de pantofi. Totodatã, numãrul deþinuþilor care presteazã muncã fie în interiorul penitenciarului, fie în exterior, cu scopul de a li se reduce din pedeapsã, este de 159 de deþinuþi din cei 410 existenþi, ceea ce reprezintã un procent de 39%. Dintre aceºtia, 66 de deþinuþi presteazã muncã cu platã ºi 93 de deþinuþi lucreazã fãrã platã. “Poate lucra oricine doreºte, indiferent de pedeapsã. Sunt stimulaþi de faptul cã pentru patru zile muncite primesc o zi mai puþin de detenþie ºi chiar o sumã de bani”, a declarat directorul Penitenciarului Satu Mare, inspectorul ºef Ioan Iuga.
A câºtigat 825 de zile de libertate prin muncã
Un numãr de 100 de deþinuþi din cadrul Penitenciarului Satu Mare confecþioneazã încãlþãminte pentru trei societãþi care se ocupã cu comercializarea acestora peste hotare. Persoanele private de libertate cos manual feþe de pantofi ºi executã diferite modele, în funcþie de cerinþele distribuitorului. Lunar, 25.000 de perechi de pantofi ajung în vitrinele magazinelor din strãinãtate. Acestea se pare cã se vând foarte bine, þinând cont cã deþinuþii trebuie sã onoreze foarte multe comenzi. “Anul trecut, prin intermediul punctului de lucru din interiorul unitãþii de detenþie, persoanele private de libertate au executat lunar 5.000 perechi de încãlþãminte de diferite modele, banii obþinuþi în urma muncii prestate fiind în sumã de 160.000 de lei în primul trimestru al anului trecut, în timp ce în primul trimestru al acestui an s-au încasat 180.000 de lei din muncile prestate”, a declarat directorul Penitenciarului, Ioan Iuga. Meseria de pantofar este foarte cãutatã în rândul deþinuþilor. Foarte mulþi preferã sã lucreze în incinta penitenciarului decât sã presteze muncã în construcþii la diferiþi beneficiari. Fiecare deþinut primeºte un salariu mediu de 697 de lei/lunã. În raport de zilele lucrate, beneficiazã de reducerea perioadei de detenþie. În urma muncii prestate, un deþinut condamnat în anul 1999 la 18 ani de închisoare ºi-a redus pedeapsa cu 825 de zile ca urmare a diverselor munci prestate la locul de detenþie.
Munca deþinuþilor aduce bani frumoºi
Un procent de 60% din salariile deþinuþilor intrã în contul Administraþiei Naþionale a Penitenciarelor, restul de 40% le revin deþinuþilor. “Din procentul care le revine deþinuþilor, 75% se acordã pe perioada detenþiei, bani pe care deþinuþii îi pot folosi aºa cum vor ei sau îi pot trimite familiei, iar 25% se depun în cont ºi se acordã deþinuþilor la eliberare”, a declarat purtãtorul de cuvânt al Penitenciarului Satu Mare, inspectorul Raluca Dimulescu. Indicele de salarizare este de 115%, iar salariul mediu realizat a fost de 697 de lei. De asemenea, se aflã în derulare cinci contracte de prestãrii servicii în afara unitãþii, trei dintre acestea cu firme care confecþioneazã pantofi, respectiv SC Andrux SRL, SC Mark Manufaktur SRL ºi SC Shoes Elegance SRL, ºi douã firme producãtoare de mobilier ºi scaune, respectiv SC Nord Simex SRL ºi SC Euro Dry SRL.
“Poate lucra oricine doreºte, indiferent de pedeapsã. Sunt stimulaþi de faptul cã pentru patru zile muncite primesc o zi mai puþin de detenþie ºi chiar o sumã de bani”
Directorul Penitenciarului Satu Mare, Inspectorul ºef Ioan Iuga.

Articole HOT

Business Texin
f
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

black

Black Winter Fashion On Charles Bridge

city

Walking On San Francisco Street Alone

girl

Woman Enjoying Grossglockner High Alpine Road in Austria

Știri

Business Texin
d
dress

Woman Wearing Red Dress-Holding Turned On String lights

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

2
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

3
fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

4
black

Black Winter Fashion On Charles Bridge