Coface: Industria textilã din România are o marjã de profit de doar 2-2,5%

Raportul Coface România clasificã industria textilelor ca având un risc mediu, adicã mai riscantã decât alte sectoare, precum cel auto. Situația este prezentã și în țara noastrã, unde criza a avut totuși și un efect pozitiv, anume eliminarea companiilor slabe din sistem.
În România, conform situațiilor financiare anuale publicate de Ministerul Finanțelor, 1.774 de firme își desfãșurau activitatea în domeniul fabricãrii produselor textile la sfârșitul anului 2012, numãrul acestora fiind practic similar celui înregistrat în 2011, dar cu 27% mai scãzut decât în perioada anterioarã declanșãrii crizei economico-financiare (peste 2.400 de firme fiind înregistrate cu acest obiect de activitate la sfârșitul lui 2008).
Un procent de 30% dintre cele 1.774 de companii românești din domeniu nu desfãșuraserã o activitate economicã relevantã pe parcursul anului 2012, cifra de afaceri declaratã fiind zero. În plus, doar 45% dintre companiile active în industria textilelor au reușit sã obținã profit la sfârșitul exercițiului financiar 2012 (cu 4% mai puține fațã de anul precedent), în timp ce aproape 1.000 de firme au înregistrat pierderi sau au încheiat anul financiar cu profit zero.
De remarcat este și calibrul redus al companiilor cu activitãți în domeniul producției de textile (cifrã de afaceri medie a firmelor active fiind de doar 831.000 euro), în condițiile în care nu mai puțin de 85% dintre acestea au contabilizat în 2012 vânzãri mai mici de 500.000 de euro, doar 39 au depãșit un plafon al vânzãrilor anuale de cinci milioane euro, iar pe piațã nu existã niciun jucãtor cu cifrã de afaceri de peste 100 milioane euro.
Cu toate acestea, se poate aprecia cã și în cazul acestei industrii, contextul economic dificil al ultimilor ani a îndeplinit un rol de selecție a companiilor cu adevãrat viabile. Astfel, dupã contracția puternicã a volumului vânzãrilor, resimțitã pe parcursul anului 2009 (scãdere cu 15% a cifrei de afaceri totale și pierderi nete de 11 milioane euro), companiile rãmase în funcțiune au reușit un adevãrat reviriment pe parcursul urmãtorilor trei ani, înregistrându-se creșteri ale cifrei de afaceri la nivel sectorial de +4,7% în 2011 și +17,3% în 2012 în condițiile menținerii unei rațe a profitabilitãții în intervalul 2-2,5%. Gradul de îndatorare la nivelul industriei s-a situat la un nivel satisfãcãtor pe parcursul ultimilor ani, în jurul valorii de 56%, menținându-se astfel capacitatea de finanțare a sectorului.
„Deși industria textilã din Europa dã semne de revigorare odatã cu îmbunãtãțirea climatului de business european din țãrile dezvoltate, din pãcate în România aceasta încã suferã, observându-se cu precãdere în numãrul mare de insolvențe, aproximativ 147 de insolvențe la 1.000 de firme active, ocupând astfel primul loc în topul insolvențelor la nivel sectorial. Impactul social a fost și el semnificativ, în special în 2013, în care din peste 100.000 de slujbe pierdute ca urmare a insolvențelor, peste 60% au fost concentrate în cinci sectoare, respectiv textile, construcții, substanțe chimice, metalurgie, alte servicii. Considerãm cã doar prin inovație și identificarea unor canale de nișã, alãturi de o orientare în forțã cãtre exporturi se va putea consolida și revigora acest sector greu încercat”, a declarat Constantin Coman, Country Manager la Coface România.
INDUSTRIA TEXTILÃ EUROPEANÃ: INOVAȚIA ESTE CHEIA SUCCESULUI
Slãbitã de transformãrile majore cauzate de globalizare și de șocurile cererii din perioada crizei financiare, industria textilã și cea de îmbrãcãminte a fost încadratã în clasa de risc mediu€™ în cele trei regiuni revizuite. În Europa, industria textilã este relativ robustã, dar vânzãrile sectorului de îmbrãcãminte suferã din cauza consumului în scãdere. Situația din Franța confirmã însã o energie nouã din punctul de vedere al textilelor.
Numãrul de insolvențe din acest sector aproape s-a înjumãtãțit începând cu anul 2009, în ciuda nivelului mare pentru companiile franceze. La sfârșitul lunii octombrie 2013, din cele 62.431 de insolvențe înregistrate de Coface într-un an, doar 83 au fost în sectorul textilelor.
Industria textilã europeanã rãmâne competitivã în ciuda produselor low-cost din țãrile în curs de dezvoltare, dar adevãrata cheie a succesului constã în inovație. Lupta pentru supraviețuire a forțat multe companii sã investeascã în produsele textile dedicate uzului industrial, ce aparțin în general piețelor de nișã. Țãrile scandinave au fost primele care au luat cu asalt domeniul inovãrii prin restructurarea industriei textile. Suedia, de exemplu, investește mai mult decât restul Europei în Cercetare & Dezvoltare în mod constant, cu cheltuieli echivalente a 3,4% din PIB, comparativ cu 2,25% în Franța și aprox. 1,5% în Spania și Italia. De asemenea, Suedia instruiește ingineri pentru a satisface nevoile reale ale industriei.
VÂNZÃRILE AU CRESCUT ÎN SUA ȘI CANADA
Comerțul cu amãnuntul și industria automobilelor din America de Nord și cea a serviciilor din Asia Emergentã și-au consolidat poziția, fiind considerate ramuri cu risc €moderat, cererea privatã dinamicã fiind responsabilã cu optimizarea riscurile sectoriale. În funcție de indicatorul de risc sintetic dezvoltat de economiștii Coface și consolidat prin experiența underwriter-ilor în comportamentul de platã al companiilor, îmbunãtãțirea riscului de credit se concentreazã pe aceste douã regiuni.
În America de Nord, comerțul cu amãnuntul și industria automobilelor au facilitat conversia categoriei de risc de la mediu€™ la moderat€™ pe fondul unei tendințe pozitive în consumul populației. Industria automobilelor a avut parte de vânzãri de mașini noi, revenind astfel la nivelul dinaintea crizei economice, stimulat de cerințele de reînnoire. În paralel, fluxurile de numerar ale producãtorilor auto au crescut cu 19% fațã de anul trecut.
Pentru comerțul cu amãnuntul din Canada și SUA, vânzãrile au crescut cu 3,9% pentru comercianții online și cei tradiționali pe parcursul anului trecut. Cifra de afaceri, în creștere cu 5% la sfârșitul lunii octombrie 2013 reflectã, de asemenea, o reînnoire a gradului de încredere.
În economiile emergente din Asia, Coface considerã riscul de credit al industriei de servicii a fi unul moderat. Cifra de afaceri și profitabilitatea au crescut considerabil în domeniul serviciilor corporative, în special în IT și inginerie. În întreaga regiune, dezvoltarea clasei de mijloc din China a contribuit la stimularea turismului din țãrile asiatice, o tendința care va beneficia de creșterea venitului consumatorului chinez în urmãtorii ani.
În Europa de Vest, riscurile sunt în mare parte stabilizate datoritã ieșirii din recesiune a zonei Euro. Dar cererea internã lentã din Europa de Sud afecteazã riscurile sectoriale europene, astfel cã niciun sector nu se încadreazã încã în clasa de risc de credit a€™moderata€™.

Articole HOT

Business Texin
f
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

black

Black Winter Fashion On Charles Bridge

city

Walking On San Francisco Street Alone

girl

Woman Enjoying Grossglockner High Alpine Road in Austria

Știri

Business Texin
d
dress

Woman Wearing Red Dress-Holding Turned On String lights

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

2
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

3
fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

4
black

Black Winter Fashion On Charles Bridge