Chiriile mari din malluri au trimis in insolventa afacerea Mondex.

\”Toata lumea crede ca Mondex a acumulat datorii la bugetul de stat din cauza reducerii comenzilor pe fondul crizei financiare, insa incepand din luna aprilie firma sibiana a fost practic sufocata de chiriile mari platite pentru magazinele din spatiile comerciale de tip mall sau galeriile comerciale din tara\”. Asa explica reprezentantii Relco Active, administratorul judiciar al companiei Mondex Sibiu, intrarea in insolventa a celui mai mare producator de ciorapi din Romania.
Cu o retea de 100 de magazine, cea mai extinsa din Romania, Mondex platea anual peste 2 milioane de euro proprietarilor de centre comerciale, potrivit calculelor ZF care iau in calcul un magazin cu o suprafata medie de 80 de metri patrati si o chirie de 22 euro/mp. La o cifra de afaceri de 11 mil. euro, chiriile reprezinta in jur de 20% din vanzarile Mondex, cu aproape cinci procente peste ceea ce consultantii spun ca ar fi pragul optim pentru un magazin.
Calin si Virgil Vircolacu, cei doi actionari ai Mondex Sibiu, nu doresc sa ofere prea multe detalii despre procesul de reorganizare al companiei, afirmand ca sunt in etapa in care analizeaza orice solutie.
Singurii care au oferit detalii despre incercarile producatorului de a iesi cu bine din acest proces de reorganizare au fost reprezentantii Relco Active, administratorul judiciar desemnat de Tribunalul Sibiu in cazul insolventei Mondex.
\”Vom inchide 20-30 de magazine Mondex, acolo unde proprietarii galeriilor comerciale sau ai mallurilor nu scad chiriile, si ne vom orienta spre alte spatii comerciale. La primele magazine Mondex vom renunta chiar in urmatoarele zile. Ne vom orienta mai mult spre Capitala, fiindca este o piata solvabila, iar afacerile Mondex merg cel mai bine si vom creste vanzarile la export\”, au declarat reprezentantii administratorului judiciar. Contactati de Ziarul Financiar, vanzatorii magazinelor Mondex din Cluj nu au aflat despre insolventa companiei si spun ca nici nu le-a fost transmisa vreo notificare legata de inchiderea unor magazine.
Mondex a construit in ultimii ani o retea nationala de magazine purtand numele firmei, retea care s-a dezvoltat de la cinci magazine, la finele anului 2005, la 95 de magazine la finele anului 2008, compania inaugurand in acest an cel de-al 102-lea magazin din reteaua proprie in cadrul Iulius Mall Suceava. Magazinele sunt amplasate, in majoritate, in galeriile centrelor comerciale mari, dar si in fostele magazine comerciale din marile orase.
Actionarii Mondex au cerut deschiderea procedurii de insolventa la Tribunalul Sibiu pentru ca firma se afla in incapacitate de plata, acumuland din luna aprilie si pana in momentul de fata datorii la bugetul de stat de aproximativ 700.000 de lei (peste 166.000 de euro), fara a lua in considerare creditele bancare.
\”Decizia de deschidere a procedurii de insolventa a venit din partea conducerii Mondex ca urmare a faptului ca Directia Generala a Finantelor Publice a judetului Sibiu a pus sechestru pe fondurile de marfa si conturile companiei, astfel ca Mondex nu a mai avut acces la bani. Mai mult, s-a pus sechestru si pe banii pe care clientii Mondex ii datorau companiei sibiene in urma contractelor incheiate\”, au spus reprezentantii companiei Relco Active.
Pe data de 13 august 2009, Tribunalul Sibiu a admis cererea formulata de debitorul S.C.Mondex S.A.,cu sediul social in Sibiu, pentru deschiderea procedurii generale de insolventa, iar in data de 26 august administratorul judiciar Relco Active a publicat in Buletinul Procedurilor de Insolventa notificarea privind deschiderea insolventei.
\”Termenul limita pentru inscriere la masa credala era prevazut pentru data de 10 septembrie 2009, dar a fost prelungit cu aproximativ o luna de zile pentru ca toate societatile credale sa se inscrie. Pana in momentul de fata la masa credala s-au inscris sase societati credale. Din discutiile avute cu administratorul special Calin Bogdan Vircolacu, care este si unul dintre actionarii Mondex, compania sibiana nu va vinde nimic din bunurile sale\”, au declarat reprezentantii administratorului judiciar. Oficialii Relco Active spun ca pana in luna ianuarie 2010 vor elabora un tabel definitiv al creantelor si intentioneaza sa achite toate datoriile acumulate.
\”Am reusit ca pana in momentul de fata sa deblocam majoritatea conturilor companiei. Nu stim nici noi care este valoarea datoriilor acumulate de Mondex, insa vom intocmi tabelul creantelor pe baza notificarilor primite. Mondex are contracte bancare care se intind de-a lungul mai multor ani, iar un lucru imbucurator este faptul ca bancile nu au pus presiune pe companie in momentul de fata\”, au spus reprezentantii Relco Active.
Mondex avea datorii totale de peste 54,5 milioane de lei (aproximativ 13 milioane de euro) in decembrie 2008, potrivit informatiilor de pe site-ul Ministerului Finantelor. In 2008, compania a raportat o cifra de afaceri de 40,8 milioane de lei (11,6 milioane de euro) si un profit nesemnificativ de 71.000 lei (17.000 de euro).
\”Este destul de greu de mentinut o companie pe linia de supravietuire daca nu esti sustinut de institutiile statului. Angajatii Mondex care lucreaza in productie nu vor avea de suferit, insa se vor concedia o parte din angajatii magazinelor Mondex\”, au spus reprezentantii Relco Active.
Potrivit acestora reorganizarea companiei Mondex a inceput la data de 1 septembrie 2009.
\”Creditorii sunt de acord sa ne sprijine in continuare, iar clientii Mondex nu si-au pierdut increderea in companie, cu toate ca in momentul de fata firma trece prin una dintre cele mai grele perioade ale existentei sale\”, au spus reprezentantii Relco Active.
Compania Mondex are 700 de angajati si produce anual peste 12 milioane de perechi de sosete si aproximativ 9,6 milioane de ciorapi de dama, compania fiind primul mare producator de textile care intra in insolventa.
Vanzarile companiei Mondex la export nu au depasit anul trecut 2% din totalul cifrei de afaceri. In ultimii ani compania si-a diminuat in mod intentionat exportul, in primul rand pentru a reduce pierderile datorate fluctuatiei cursului valutar si in al doilea rand din cauza scaderii vanzarilor de pe piata externa, ca urmare a invaziei produselor chinezesti pe aceste piete. Exporturile companiei se realizau anii trecuti pe pietele din Germania, Italia, Belgia sau Olanda.
Compania Mondex a fost infiintata in anul 1938 sub numele de Crinul, intreprinderea fiind o afacere a familiei Droc. Paraschiva si Bucur Droc, proprietarii fabricii, au pierdut compania cativa ani mai tarziu, fiind nationalizata de regimul comunist, fabrica fiind redenumita 7 Noiembrie.
Ulterior firma si-a schimbat numele in Mondex si a fost privatizata prin metoda MEBO (achizitie de catre directori si angajati), compania dispunand in acel moment de peste 2.100 de actionari. In prezent actionarii principali ai companiei sunt Calin si Virgil Vircolacu, care detin 96% din actiunile Mondex.
Investitiile Mondex din ultimii ani au vizat fabrica si reteaua de distributie. Prima masura luata de conducerea Mondex a fost schimbarea utilajelor de baza. De la 1.300 de masini, cate erau in fabrica la momentul privatizarii, Mondex foloseste 350. Investitiile in retehnologizare au dus si la scaderea numarului de angajati, de la 1.800 de salariati cat avea fabrica in 1989 la 700 de persoane in momentul de fata.

Articole HOT

Business Texin
f
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

black

Black Winter Fashion On Charles Bridge

city

Walking On San Francisco Street Alone

girl

Woman Enjoying Grossglockner High Alpine Road in Austria

Știri

Business Texin
d
dress

Woman Wearing Red Dress-Holding Turned On String lights

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

2
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

3
fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

4
black

Black Winter Fashion On Charles Bridge