Brandurile straine se extind in Romania, in timp ce brandurile romanesti se restrang sau chiar intra in insolventa.

Termenul crizã, care stã de trei ani pe buzele tuturor, s-a tradus în oportunitãþi de extindere pentru brandurile de modã strãine ºi în insolvenþã sau datorii imense pentru românii care altãdatã dominau piaþa de retail.
Compania TinaR Distribuþie, una dintre cele douã companii care opereazã magazinele Tina R, ºi-a cerut intrarea în insolvenþã la începutul lunii septembrie. \”Am ales intrarea în insolvenþã pentru a putea negocia rambursarea unui credit de capital circulant pe care compania Tina R Distribuþie îl avea la Romexterra Bank. Creditul a fost vândut între timp cãtre o firmã de recuperare creanþe\”, spune Rareº Jianu (39 de ani), unul dintre fondatorii Tina R, la una dintre puþinele sale ieºiri în presã. Rareº Jianu a lansat lanþul de magazine Tina R în urmã cu 18 ani împreunã cu Iulia Sevastina Stoica, care este în continuare acþionar în cadrul companiei. Tina R Distribuþie opereazã nouã dintre cele 17 magazine ale reþelei. Celelalte opt unitãþi sunt operate de compania Brands in Trade, feritã de acþionari de problemele financiare.
Rareº Jianu admite cã s-a mai gândit la varianta intrãrii în insolvenþã în 2009, când ºi alþi retaileri au ales aceastã soluþie. La finalul lui 2009 Leonardo, cel mai mare retailer local de încãlþãminte ºi produse de marochinãrie, deþinut de Florin Panea, a intrat în insolvenþã cu datorii de peste 100 de milioane de euro. În prezent, compania a reluat expansiunea, ajungând la circa 140 de magazine. Strategia administratorului a fost ca, imediat dupã intrarea în insolvenþã, sã renunþe la operaþiunile pe pieþele externe unde Leonardo opera peste 40 de magazine. Anul trecut afacerile retailerului de pantofi ºi marochinãrie au ajuns la 66 milioane de euro, mai puþin de jumãtate faþã de 2008, ultimul an de boom, când acestea ajungeau la 135 milioane de euro.
Leonardo ºi Jolidon erau, înainte de începerea crizei, cei mai extinºi retaileri români în strãinãtate. Dacã Leonardo a închis magazinele din afara þãrii încã din 2009, odatã cu intrarea în insolvenþã, Jolidon a început sã le închidã treptat de anul trecut. Acum, Gabriel Cârlig, acþionarul majoritar ºi directorul producãtorului clujean din industria textilã Jolidon, admite cã nu mai deþine magazine proprii în strãinãtate. Afacerile Jolidon au fost afectate de crizã, ajungând la circa 18,7 milioane de euro anul trecut (aproape jumãtate faþã de nivelul din urmã cu trei ani), iar datoriile au urcat la de circa trei ori mai mult. Gabriel Cârlig spune cã, pentru a face faþã situaþiei dificile, închide magazinele neperformante, dar deschide altele în spaþii mai bune ºi cu chirii mai mici. Astfel spune cã va reuºi sã închidã anul tot cu 85 de magazine, deºi în urmã cu puþin timp a închis magazinul de pe bulevardul Magheru, unul dintre cele mai cunoscute ale companiei.
ªi Tina R a închis în ultima perioadã douã unitãþi, în Militari Shopping Center ºi în Carrefour Militari, ajungând în prezent la 17 unitãþi. Chiar dacã au cerut insolvenþa, oficialii companiei spun cã nu au blocat extinderea, alte trei sau patru deschideri fiind programate pânã la finalul anului – Piaþa Romanã, Galleria Arad, Maritimo Constanþa ºi Electroputere Craiova. Compania nu se orienteazã doar cãtre stradal sau malluri, însã spune cã în urmãtorii doi ani ar putea apãrea alte cinci pânã la zece unitãþi Tina R.
Corina Pop, detinatoare lantului de magazine Only for You, a inchis primul magazin cu care s-a lansat pe piata, de pe Bulevardul Magheru, in apropierea Pietei Romane( sa deschida Tina R acolo?). La inceputul lunii septembrie, a promovat soldurile finale inainte de inchiderea magazinului, iar incepand cu 20 septembrie acesta s-a inchis. Oare sa fie inceputul sfarsitului pentru acest retailer, tinand cont ca in 2010, Cora General Business, a avut o cifra de afaceri de 1,86milioane euro si pierderi de 235.000 euro.
In ceea ce ii priveste brandurile straine prezente in Romania cu magazine, acestea se pare au acaparat o mare parte din veniturile romanilor. Astefel avem in ceea ce priveste cifra de afaceri pe 2010:
ZARA- 56,7 milioane euro
DEICHMANN – 22,3 MILIOANE EURO
Adidass – 17,2 milioane euro
Berschka – 13,7 milioane euro
Anul urmator, va fi tot un an in care brandurile autohtone isi vor restrange expunerea in piata, iar brandurile straine vor fi in continua dezvoltare. De ce ? Simplu…aceste branduri au capacitati de capitalizare mult superioare brandurilor romanesti, preturile mici + calitate buna, nu in ultimul rand acestea detin magazine cu expunere catre un public mai generos(mallurile), si trebuie tinut cont si de campaniile de marketing ale acestor branduri, in care investesc poate sute de mii de euro/sezon. Cate companii romanesti isi permit asta? probabil nimeni, atat timp cat nu ai expunere, vizibilitate, e greu sa rezisti pe o piata in continua schimbare.
Daca dvs. aveti comentarii de facut la aceast articol le astept pt a fi publicate pe Businesstexin.ro, la lucian.diaconu@businesstexin.ro
Autor articol Lucian Diaconu
Project Manager Businesstexin

Articole HOT

Business Texin
f
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

black

Black Winter Fashion On Charles Bridge

city

Walking On San Francisco Street Alone

girl

Woman Enjoying Grossglockner High Alpine Road in Austria

Știri

Business Texin
d
dress

Woman Wearing Red Dress-Holding Turned On String lights

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nemo enim ipsam voluptatem...

2
fashion

Before Start My Day, Ten Minute For Makeup – VIDEO

3
fashion

Boho Peace Hippie Girl Enjoying Summer with Flower Styling

4
black

Black Winter Fashion On Charles Bridge